Du som har byggt ett nytt hus har noga övervägt hur många sovrum huset ska ha. Vi på Alingsås Huspaket rekommenderar alltid att bygga för framtiden, så att huset kan anpassas efter din familj när behoven förändras. Det gör att du i perioder av livet kan ha ett extra sovrum som familjen inte riktigt använder och mest står orört. Detta rum kan du ändå ta tillvara på och få minst lika ombonat som resten av huset, vi visar hur!
I nuläget har du behov av ett visst antal rum men framtiden kan se annorlunda ut. Det gäller oavsett om du bor i ett nybyggt hus eller inte. Kanske kommer familjen utökas med ytterligare familjemedlemmar, eller kanske är det någon i familjen som skaffar sig en ny hobby och behöver ett separat rum. Det kan också vara tvärt om, helt plötsligt flyttar barnen ut och du står där med ett rum som inte används. Inred det då på ett flexibelt sätt så det inte ekar tomt.
Väggen närmast är målad med LADY Pure Color 1276 Soft. Den bakre väggen med LADY Pure Color 12125 Impression.
Låt det inte bli ett förråd
Vi har alla hamnat där, vid en flytt blir det minst prioriterade rummet en avlastningsyta för lådor och möbler som inte har en given plats. Det blir ett rum för saker som man ska ta tag i sedan. Låt det inte blir så för länge, om du använder extrarummet som ett förråd och stänger igen dörren uppfattas huset mindre. När du istället inreder rummet och öppnar dörren känns huset genast större.
Det extra rummet kan ha många bra funktioner
När du har möjligheten att bygga ett helt nytt hus står du i valet och kvalet om du ska ha ett extra gästrum, ett TV-rum, ett kontor eller kanske ett hobbyrum. Ett extra rum kan vara mycket värdefullt, framför allt när behovet förändras. Du behöver inte välja en specifik funktion utan du kan faktiskt få allt!
Det finns många snygga soffor som även är en bäddsoffa, som Milford från SoffaDirekt.
Flexibla möbler är nyckeln
För att bli ett flexibelt rum som du kan använda för flera olika funktioner behöver du möbler som kan användas på olika sätt. En möbel vi tänker på är bäddsoffan, det gör att du enkelt kan kombinera ett gästrum med ett TV-rum. En extra sovplats är bra när du får gäster, men också när de utflugna barnen kommer hem på besök.
Om du vill ha en TV i rummet finns det smarta skåp som döljer den när den inte används, där man enkelt kan öppna upp luckorna när det är dags för TV-tittande. Om man är lite händig kan man göra en egen TV-möbel av ett gammalt skåp. Det ger dig också lite extra förvaring. En annan användbar möbel är ett klassiskt bord, med rätt stolar går det att använda för både arbete vid datorn och för olika hobbys som sömnad, måleri och pyssel.
Sätt färg på väggarna
Att välja vitt på väggarna när du flyttar in i ditt nya hus kan vara smart, då slipper du ta beslut om väggfärgerna samtidigt som det är många andra beslut ska tas. När det sedan är dags att inreda ditt extrarum bör du överväga att välja en annan kulör. Det finns nog inget som gör ett rum så ombonat som en väl vald kulör på väggarna. I år 2021 har många kulörer i gula och orange toner utsetts som trendfärger. Hos färgtillverkarna spår man att kulörerna kommer att bli mer lekfulla och energiska i år än föregående år.
Väggarna är målade i Jotun Lady 10246 Velvet som är en av Jotuns trendfärger 2021.
Som vi skrivit om i ett tidigare reportage där vi intervjuade Cissela på Happy Homes är det viktigt att kulörerna och tapeterna i huset harmoniserar med varandra för att huset ska kännas enhetligt och rummen sammanhängande. Se därför inte ditt extrarum som ett fristående rum, utan tänk att rummet ska följa samma röda tråd som resten av huset. När du knyter an till de färgval du gjort tidigare och inreder med samma utgångspunkt blir rummet en självklar del av huset.
Att tänka på när du ska inreda ditt extrarum
- Gå in med inställningen att rummet ska bli det bästa i huset. Bara för att rummet inte har högsta prioritet behöver det inte vara tråkigt.
- Använda bara inredning som du gillar, och tänk inte “Det är ju ändå bara ett extrarum.” Vi lovar att du kommer bli nöjd över att du gjorde ett extrarum som du faktiskt trivs med.
- Fundera över vilken funktion som hade gjort att du verkligen använde rummet. Är det den skönaste soffan som hade lockat för en stunds vila, eller hade en bra plats för det stora pusslet gjort att du pusslat några bitar då och då?
- Saknar du vissa funktioner i huset, till exempel ett kontor, ett gästrum eller ett lekrum? Då är dessa funktioner givna i det extra rummet som ska inredas.
Återbruka och ge nytt liv
Det kan vara tråkigt att lägga mycket pengar på ett rum man inte kommer spendera så mycket tid i, men det finns andra sätt än att köpa nytt. Man tager vad man haver behöver inte betyda att man ska plocka fram grejer man inte gillar, men man kan ta en titt i förrådet och se om det finns något man kan ge nytt liv. Det kan vara en byrå, en pinnstol, en vas eller en gammal spegel som blir som ny med lite målarfärg i en kulör som matchar väggfärgen.
Att kombinera olika typer av sittplatser skapar olika funktion. Bordet Melfort och stolen Sierra kommer från Rowico.
Lägg lite extra energi
Detaljerna som du arbetat lite extra med är ofta de som lyfter ett helt rum. Det kan vara en panel eller en bård på väggen, en inbyggd hylla, eller lister och tak som är målade i en udda kulör. En enkel variant för att uppnå liknande resultat kan vara ett sätta upp hyllor eller tavellister som du målat i samma kulör som väggen.
Vill du inte montera panel eller hyllor på väggen kan du sätta upp en gardinskena längst med taket och sätta upp en hellång gardin som går från vägg till vägg. Det ger ett maffigt och genomtänkt intryck.
Checklista för att inreda extrarummet
- Om något ska vara platsbyggt så gör det först.
- Måla sedan allt som ska målas, till exempel väggar, lister, tak och paneler.
- Montera gardinstänger, häng upp gardiner och lägg på en matta.
- Ställa alla möbler på plats.
- Se till att det finns bra förvaring, ett extrarum kan vara en perfekt plats för lite extra förvaring.
- Fixa belysningen och snåla inte med antalet ljuskällor.
- Spika upp tavlor på väggarna.
- Piffa med massor av textilier och dekorationer, till exempel i olika grupper som stilleben.
När du tror att du är färdig finns det alltid ett par saker att göra som gör rummet ännu mer ombonat. Ljuskällor är vi ofta dåliga på, det krävs några stycken för att ett rum ska kännas komplett. För ett mindre rum brukar fem ljuskällor vara ett bra mått. Kombinera både arbetsbelysning, allmänljus och stämningsljus.
Man kan heller aldrig få nog av textilier, addera några extra för en riktigt mysig känsla. Det kan vara en kudde på en hylla, en sittpuff på mattan, en filt i en korg på golvet eller hängandes över en stolsrygg. Glöm inte tavlorna, det tillför mer än man tror till ett rum och gör känslan komplett. Några stycken eller en hel tavelvägg ger allra bäst effekt.