Medarbetaren Patrik Hedenberg har varit projektledare på Alingsås Huspaket sedan 2015. En speciell jultradition som kommit att bli en favorit hemma hos Patrik går av stapeln den 23 december varje år när han grillar årets julskinka ute på grillen. “Alla borde grilla sin julskinka på kolgrillen i år!” skrattar Patrik.
Som projektledare behöver man ha många bollar i luften och samtidigt vara flexibel mellan olika projekt. Alla husbyggen som Patrik projektleder är i helt olika stadier där vissa precis påbörjat sin husresa, andra är mitt i processen och några står med nyckeln i handen redo att flytta in. “Det är alltid mycket att göra på jobbet och det gillar jag. Varje husprojekt är unikt och det gör att ingen dag ser likadan ut för mig.” säger Patrik när vi slår oss ner vid bordet i husutställningen i Bergstena.
Projektledarens del i ett husprojekt startar när alla papper är påskrivna och valen är gjorda. Den ansvarige säljaren lämnar då över all information och allt material till projektledaren som sedan har det övergripande ansvaret för Alingsås Huspakets del i projektet tills huset är färdigt.
Patrik Hedenberg gillar att ha många bollar i luften i sin roll som projektledare.
Projektledarens roll i husprocessen
“En av delarna som underlättar mycket för kunden är att vi sätter ihop allt material och bistår med de dokument som behövs inför det tekniska samrådet med kommunen. Inför det mötet krävs bl.a. en grundritning, konstruktionsritning, energiberäkningar, ventilationsritningar och golvvärmeritningar. Det brukar vara väldigt uppskattat från kundens sida att inte behöva tänka på de bitarna själv.” berättar Patrik.
När det tekniska samrådet är avklarat kan kunden få startbesked och grönt ljus att köra igång med husbygget. Patrik berättar att de just nu har ovanligt många hus som står redo för byggstart. “Det är väldigt många hus som ska ut nu vilket är jättekul men ganska ovanligt för denna årstiden. Annars brukar de flesta börja bygga direkt efter semestern eller inför våren någon gång där i mars.”
Även om Patrik och hans kollegor bistår kunden med alla viktiga dokument och specifikationer som behöver finnas med så tror Patrik att många av kunderna hos Alingsås Huspaket känner sig mer involverade i sina husbyggen jämfört med hos många andra husleverantörer. “Vi försöker involvera kunden i den mån som de själva önskar. Alla våra hus är helt unika och kunden har möjlighet att bestämma precis allt själv. Vi fokuserar på att bistå med de “tråkiga” bitarna så kunden kan fokusera på det som de tycker är det roligaste med att bygga hus.” säger han.
Ett helhetsansvar
Ett av de vanligaste uppläggen hos oss på Alingsås Huspaket är att kunden väljer generalentreprenad. Det innebär att kunden skriver två kontrakt, ett med oss som husleverantör och ett med entreprenören/snickaren. Patrik och de övriga projektledarna fungerar som spindeln i nätet för snickaren och har ansvar för att leverera materialsatsen till huset i olika omgångar. Huspaketet innefattar allt från stomme och takstolar till fönster, golv, kök, innertak osv beroende på vad kunden gjort för personliga val.
Allt material beställs av projektledaren och planeras in i olika delleveranser från Alingsås Huspaket beroende på när snickaren/kunden önskar. Det innebär även att projektledarna har hand om alla reklamationer som kan uppstå om något t.ex. blivit fel från leverantören eller mot förmodan skulle vara trasigt vid leverans. “Våra underleverantörer är oftast väldigt snabba och duktiga på att hjälpa till om det uppstått något problem vilket underlättar mitt jobb väldigt mycket.” säger Patrik.
“Det roligaste med detta jobbet är att alla hus är helt unika. Även om två hus skulle vara liknande i modellen så är det sällan kunderna gör samma val av t.ex. golv och andra detaljer till huset som jag har i uppgift att beställa.” säger Patrik och fortsätter. “Mitt jobb är att se till att allt material till huset beställs i rätt tid och att det levereras till bygget när kunden eller snickaren behöver det. Sen är vi ett riktigt gott gäng som jobbar här och den hemtrevliga miljön gör att det är en väldigt trivsam arbetsplats.” säger han och visar upp utställningen med en stolt handsvepning.
Patrik och hans kollegor sitter mycket med planering och skapar leveransplaner efter kundens önskemål. “Vi försöker underlätta så mycket som möjligt för den som bygger och vill vara flexibla om det skulle uppstå något problem. Blir snickaren sjuk kanske en leverans behöver pausas eller flyttas med kort varsel och då är det vi som behöver lösa det. Det är inte alltid det lättaste att pussla om i tidsplanen när det är många aktörer som är inblandade men vi försöker alltid lösa det på bästa sätt för kunden.”
Under byggtiden har Patrik mycket kontakt med kunden. Från det att grunden är gjuten så tar det oftast 20 veckor från stomleverans innan vi på Alingsås Huspaket har levererat färdigt allt vårt material till bygget. “Oftast åker vi ut och besöker kunden på bygget minst en gång under byggprocessen. Det är alltid kul att få se huset ta form och gå igenom det med kunden. På slutsamrådet är både säljaren och jag som projektledare alltid med. Då får kunden sin huspärm med all information och en liten present från oss.” säger han.
Förutom att vara spindeln i nätet i en mängd olika husprojekt på jobbet så har golfen blivit ett nyfunnet intresse som han delar med flera av sina kollegor. “Det var faktiskt en av mina kollegor som introducerade mig till golfen för några år sen och nu är jag helt fast!” ler Patrik. “Vi är ett litet gäng här på kontoret som gillar att spela golf så vi ses även en del utanför jobbet.” fortsätter han.
Patrik tipsar: Godaste julskinkan gör du på grillen!
Förutom att Patrik har kontakt med många olika personer på jobbet genom rollen som projektledare så är han även lite känd bland kollegorna för att han varje år gör sin julskinka på grillen. “Det är en tradition som folk brukar tycka är lite kul.” skrattar Patrik.
“Tidigare har jag alltid gjort en vanlig julskinka i ugnen varje år. Sen såg jag något program på tv för kanske 6-7 år sedan där de berättade att man kunde grilla sin julskinka och då kände jag direkt att jag var tvungen att testa! Första året gjorde jag två versioner, en vanlig i ugnen och en på grillen. Jag visste ju inte om den på grillen skulle bli lyckad, plus att jag då fick två olika versioner att jämföra sedan när jag var klar. Nu skulle jag aldrig få för mig att göra en skinka i ugnen igen!” skrattar han. “Den får en helt annan rökig god smak på grillen.”
Patrik grillar alltid julskinkan den 23 december varje år då han firar ihop med sina barn Fanny och Ludvig som är 17 och 25 år. “Vi har haft denna traditionen tillsammans de senaste fem åren och vi uppskattar det väldigt mycket allihop. Den 23 december är bättre än själva julafton för mig.” ler Patrik.
Såhär gör Patrik sin julskinka:
Ingredienser
Allt du behöver är en kolgrill, grillbriketter, stektermometer, en rimmad skinka, ägg, en riktigt god senap och ströbröd.
Kol
Det är viktigt att ha bra kol när man grillar. Satsa på grillbriketter av bra kvalité från t.ex. Weber eller Landmann. Det gör faktiskt stor skillnad för den rökiga smaken jämfört med såna billiga man kan köpa i mataffären.
Grillteknik
När kolen är redo lägger jag upp den på sidorna av grillen för att skinkan ska få en indirekt grillning. Ju lägre temperatur du kan hålla desto saftigare blir skinkan. Jag försöker hålla temperaturen på ca 100 grader.
Tid
Det brukar ta ca 1,5-2 timmar per kilo skinka i runda slängar. Eftersom man grillar så pass länge kan det hända att man behöver fylla på med lite kol under tiden. Annars sköter den sig själv.
Innertemperatur
När skinkan har en innertemperatur på 72 grader är den färdig. Då har svålen blivit mörk och nästan svart. Den svarta svålen skär jag bort innan det är dags för griljering.
Griljering
När skinkan är färdig så griljerar jag den i ugnen. Eftersom värmen behöver komma uppifrån går det tyvärr inte köra detta moment på grillen. Jag blandar ägg och en riktigt god senap som jag penslar skinkan med. Sedan häller jag ströbröd över det. En kvart med griljeringsfunktionen i ugnen så är julskinkan klar!
Smaklig måltid!