Att investera i solpaneler på nya huset

Fler och fler väljer till solpaneler när de bygger nytt hus. Idag tar det dessutom inte många år att spara in den investering som solceller innebär, och när både byggställning och hantverkare ändå är på plats går monteringen snabbt och effektivt. Vi på Alingsås Huspaket arbetar med solpaneler från NIBE, och Richard Carlholmer som är Key Account Manager bjuder här på smarta tips att tänka på.

Varför ska man investera i solceller?

“På Nibe träffar vi många husbyggare som funderar på att välja bergvärme, även om deras nya hus faktiskt inte kräver bergvärme utan skulle klara sig mycket bra på en frånluftsvärmepump. Det finns fortfarande en uppfattning om att bergvärme är ett betydligt mer effektivt alternativ, men faktum är att frånluftsvärmepumparna blir mer och mer energisnåla. Det är inte många tusenlappar per år man sparar på att välja bergvärme, och då tar det lång tid att tjäna in den investeringen”, säger Richard.

“Skulle du investera dina pengar i solpaneler istället för bergvärme kan du producera betydligt mer kWh med dina solpaneler jämfört med vad du sparar in på att välja bergvärme. Därför brukar jag rekommendera att titta närmare på denna lösningen. Huset kommer att kräva lika mycket energi, men eftersom att du själv producerar energin och dessutom kan sälja solelen vidare går det betydligt snabbare att räkna hem den investeringen”, förklarar Richard.


Solpanelerna hemma hos familjen Kalm/Hansen kommer från NIBE. Nu i efterhand hade Torbjörn gärna satt upp ännu fler.

Kostnaderna har sänkts när utvecklingen gått framåt

Det var inte så länge sedan som solceller blev en extra energikälla för privatpersoner, och det var då en mycket dyr investering. Regeringens investeringsstöd för installation av solceller har som mest legat på 70%, trots det var inte investeringen ekonomiskt försvarbar. Länder som Tyskland och Danmark där elpriserna legat högt har drivit på utvecklingen av solceller. Produktionen har rationaliserats och priserna sänkts, vilket gjort solceller intressant även här i Sverige. NIBE började arbeta med solpaneler år 2014.

Med solceller sänker du dina energikostnader på tre sätt:

  • Elen som du producerar och använder i hemmet är gratis.
  • Solelen som du inte använder säljs vidare till elnätet och blir en inkomst.
  • Du får dessutom en skattereduktion värd 60 öre/såld kWh.

Hur snabbt sparar man in investeringen?

Idag kan du relativt snabbt spara in din investering av solceller. Förutom anläggningens inköpspris är det även elpriset och panelens effekt som påverkar återbetalningstiden. Tekniken utvecklas så att panelerna blir mer och mer effektiva, och som det ser ut nu stiger elpriserna. Två faktorer som kortar ner återbetalningstiden.

Solpanelerna beräknas hålla i minst 30 år, och man ser i princip ingen minskning i effekt. NIBE lämnar en effektgaranti på 25 år som garanterar att det är minst 80% effekt kvar i solcellerna. Panelerna är dessutom helt underhållsfria. Dina minskade kostnader för elförbrukningen och inkomsten av den el du säljer gör att du oftast kan räkna hem din investering på under 10 år.


Familjen Lorentzon valde att placera sina solpaneler på stallet, där fanns mer plats än på bostadshuset.

Varför ska man välja solceller från NIBE?

“Alla solpaneler som finns på marknaden idag håller en bra nivå. Det är två saker som gör att vi på NIBE sticker ut och att våra kunder väljer oss. Dels är vi ett svenskt företag från Markaryd med ett inarbetat varumärke som många känner igen och som inger trygghet. Många andra företag som arbetar med solpaneler är för de flesta okända. Den andra anledningen till att välja NIBE är vår styrka att koppla ihop solpanelerna med husets värmepump, det ger flera fördelar”, säger Richard.

Genom att kombinera NIBEs solpaneler och en värmepump från NIBE får du maximal utdelning av ett solcellspaket sett över hela året. Dina solceller kopplas ihop med värmepumpen via en medföljande kommunikationsmodul, som i sin tur kan anslutas till NIBE Uplink så att du får kontroll över ditt energianvändande genom en app i mobilen. Kommunikationsmodulen gör att växelriktarens information visas i värmepumpen.

Denna systemlösning gör att värmepumpen kan anpassa sig efter den solel som produceras gratis, och på ett smart sätt disponera det överskott som blir. Du kan själv ställa in vad du vill göra med överskottet innan det skickas ut på elnätet för att användas av grannarna. Du kan till exempel värme upp ditt varmvatten ytterligare några grader, och har du en pool kan du nyttja den som ett batteri och värma upp den ytterligare några grader. Under följande natt kommer poolen ha lättare att hålla sig över den inställda minimitemperaturen, och på så sätt kräva mindre köpt energi.

“Man kan säga att värmepumpens energiåtgång ofta neutraliseras sett över hela året. Ta som exempel ett nybyggt hus på 180 kvm som har installerat frånluftsvärmepumpen NIBE F730 och ett solcellspaket på 7,2 kW (18 solpaneler). Där blir värmepumpens årliga elförbrukning ca 7000 kWh, och solcellspaketet producerar ca 7000 kWh under året. Sammanvägt neutraliserar det värmepumpens förbrukning”, säger Richard.

Hur ser flödet och systemlösningen ut i huset?

Bilden ovan visar hur solenergins flöde i huset ser ut. Från solcellerna på taket går solenergin in i en växelriktare som omvandlar likström till växelström. Växelriktaren placeras till exempel i ett teknikrum eller groventré och kopplas till husets vanliga elcentral, som i sin tur är kopplad till elnätet. Från elcentralen skickas strömmen vidare ut till kaffebryggare, belysning, värmepump och annat som behövs. På den streckade linjen ovan sitter kommunikationsmodulen som gör att växelriktaren och värmepumpen kan “prata” med varandra.

Solcellskalkylatorn ger svar på dina frågor!

  • I vilket väderstreck ska jag placera mina solpaneler?
  • Vilken lutning har taket på mitt hus?
  • Hur många solpaneler ska jag ha?

Förutom att svara på frågorna ovan ger NIBE solcellskalkylator dig en prisindikation och en uppskattning över producerad el, återbetalningstid samt medelbesparing per år. Du skriver in din adress och får upp en karta som är korrekt enligt väderstrecken. Om du ska bygga ett nytt hus behöver du komplettera med uppgifter från dina ritningar av huset. Kalkylatorn visar att du endast bör sätta solpaneler mot väst, sydväst, syd, sydöst eller öst. Du ser också att alla taklutningar fungerar för solpaneler, du kommer dock att få ut olika effekt.

Hur många solpaneler du bör ha handlar helt enkelt om hur många som får plats på ditt tak och vad du tycker blir snyggt. På Alingsås Huspaket hjälper vi dig att rita in solpaneler på din husritning och räkna ut hur många paneler som passar för just ditt tak. En solpanel från NIBE har måtten 105 x 188 cm och en effekt på 400 Wp. Ett vanligt antal paneler på en normalstor villa är 20 st vilket ger en total effekt på 8 kW samt en årlig produktion på ca 8000 kWh/år.

“Solceller i kombination med värmepump är en av de bästa investeringar du kan göra, både för miljön och privatekonomin. Dina elkostnader sänks och du slipper oroa dig för stigande elpriser. Samtidigt gör du en långsiktig insats för miljön genom att stå för närproducerad energi utan några utsläpp, och minskar ditt beroende till elbolaget”, avslutar Richard.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ