När man bygger nytt hus och elektrikern är på väg för att dra all el är det lätt att stressen infinner sig. Det är inte bara lampor, lampknappar och eluttag som ska placeras. Ju mer du vet om din framtida utomhusbelysning, desto mer går att förbereda. Här kommer lite tips kring belysning i utomhusmiljöer, och vad som är bra att tänka på vid planeringen.
Funktionsbelysning och estetisk belysning
Vi har tidigare skrivit om hur du kan ljussätta ditt hem inomhus, den artikeln hittar du här. Där skriver vi om allmänljus, arbetsbelysning och stämningsljus. Inom utomhusbelysning pratar vi istället om funktionsbelysning och estetisk belysning. Funktionsbelysning kan vara sådant som leder dig mellan olika platser och gör att du kan orientera dig på tomten, till entrédörren, till garaget eller till brevlådan. Det kan också vara en ljuskälla vid dina sopkärl som underlättar när du slänger skräp.
Det estetiska ljuset i din trädgård är också viktigt. Det hjälper till att skapa en ombonad atmosfär och en miljö att trivas i. Sverige bjuder på mörka och långa kvällar en stor del av året, och vi spenderar mycket tid inomhus när det är mörkt. Även denna tid ska vi kunna njuta av vår trädgård, både utomhus men också genom en utsikt vi tycker om när vi tittar ut genom våra fönster.
Planera din utomhusbelysning
Det är dags att ta fram papper och penna för att rita upp en översikt över din trädgård, eller använda en befintlig ritning. Om det redan finns belysning i trädgården så markera ut denna, sedan är det bara att sätta igång. Fundera över hur du rör dig på tomten och markera specifika punkter där du behöver bra belysning, som brevlåda, soptunna, och entré till bostadshus och garage. Glöm inte vattenutkastaren för vattenslangen när blommorna ska vattnas under sena sommarkvällar.
Se över om det är något gångstråk eller passage som inte kommer att få tillräckligt med ljus av de punkter du redan markerat. Kanske behöver du förstärka belysningen på vägen från garaget till huset, eller på någon stig i trädgården. För denna funktion kan vi tipsa om så kallade decklight, LED-armaturer som kan monteras i till exempel mark, golv och trädäck, eller pollare som är en typ av kort stolplykta som ofta har ett mjukt ljus nedåt.
Skymning över familjen Ceders villa med väggfast belysning på fasaden.
Testa med en ficklampa i mörkret
Gå ut i trädgården när det blivit mörkt, belys olika platser och testa dig fram till en bra placering av olika armaturer. Tänk på att trädgården ser olika ut beroende på årstid. Behovet av belysning på olika platser kan variera beroende på om träd och buskar är gröna och lummiga, eller om trädgården känns tom och insynen är större.
- Använd en ficklampa för att lysa upp olika platser.
- Var två personer så att ni kan hjälpas åt att se belysningen från ett längre avstånd.
- Tänk på att ha tänt inne i huset, detta påverkar helhetsbilden.
- Be grannen tända sin trädgårdsbelysning, denna påverkar även er belysning.
Olika typer av armaturer
Det finns en uppsjö av olika armaturer på marknaden. Tänk i första hand på vilken funktion du vill åt, sedan är det tycke och smak som sätter gränserna. De allra vanligaste färgerna på armaturer för utomhusbruk är svart, grå och vit. Vill du skapa ett mjukt intryck ska du välja en färg som ligger nära färgen på ditt hus. Väljer du en svart lampa mot en ljus fasad får du ett hårdare intryck. Du kan också välja att ta upp färgen på till exempel foder eller takavvattning och matcha armaturerna med andra detaljer på huset.
Väggfasta armaturer är ett vanligt inslag på villor, ofta av typen spotlights och har ljusriktning nedåt, eller både uppåt och nedåt. Det finns både smala och breda ljusbilder, och allt däremellan. Det finns också väggarmaturer med öppen lampa som sprider ljusen jämt åt alla håll, som till exempel en väggfast lykta. Tänk på att fasadbelysning påverkas av materialet på fasaden, när du belyser en ytterpanel med lockläkt får du till exempel ett helt annat intryck än om du belyser en putsad fasad.
Estetisk belysning på rabatter, träd och buskar
När du planerat för funktionsbelysningen är det dags för den estetiska belysningen. Dessa ljuskällor är till för att skapa en känsla i trädgården, snarare än att vägleda dig. Genom att låta ljus sprida sig på enstaka platser i omgivningen kan både mystik och harmoni skapas. Här finns inga rätt och fel. Testa dig fram, gärna med en ficklampa. Det finns också spotlights för utomhusbruk som du kan sticka ner i marken och flytta runt tills du känner dig nöjd.
Långa rabatter kan vara effektfullt att ljussätta. Är de placerade intill en husvägg kan du göra detta med hjälp av väggarmaturer, men det fungerar också fint med ljuskällor som placeras på marken och belyser rabatten underifrån. Tänk på att inte placera lampor så att de kan skadas av förbipasserande, robotgräsklippare eller annat. Att rikta ljus mot stora träd är effektfullt både sommar som vinter, här används med fördel strålkastare eller spotlights. För att belysa olika nivåer i trädgården är det fint att kombinera väggfast armatur med till exempel stolplyktor och pollare, och infällda spotlights i taket eller på marken.
Genom infällda spotlights blir det enkelt att gå i trappan även kvällstid.
Belys entrédörren
- Sätt ljuskällan tillräckligt nära dörren så att nyckelhålet lyses upp och underlättar när du ska låsa dörren.
- Skapa en välkomnande känsla för dig själv och dina gäster.
- Tänk på att lampan inte ska blända de som går in i huset.
- Inte heller de som befinner sig inne i huset ska bli bländade av lampan när dörren öppnas.
Smart utomhusbelysning
Precis som att det finns många lösningar för en smart och uppkopplad inomhusbelysning, finns det verktyg som kan göra din utomhusbelysning smart. Det finns system som gör att utomhusbelysningen tänds när du rullar in med bilen, som du kan tända och släcka från din telefon, och som kan få andra att tro att du är hemma även när du inte är det. Med hjälp av vissa smarta system kan du dessutom styra ljuskällans färg och ljusmängd.
Det finns många intressanta fördelar med att välja en smart utomhusbelysning. Om du däremot satsar på traditionell belysning har du ett större utbud av armaturer att välja mellan, inköpskostnaden blir generellt lägre, belysningen kommer att fungera utan nätverk, och du låser inte in dig i ett specifikt system.
Överarbeta inte belysningen
Det är kombinationen av ljus och skuggor som gör trädgården intressant på kvällen. För att ljuskällorna ska upplevas vackra och effektfulla krävs att de omges av ett kontrasterande mörker. Tänk därför på att inte sätta lamporna för tätt, då bildas istället ett oavbrutet ljus som kan göra att miljön känns platt och ointressant. Jobba istället med att belysa vissa punkter för att framhäva specifika delar av ditt hus och din trädgård.