Alingsås Huspaket får ny toppmodern fabrik

Ny husfabrik. Husleverantör.

Längs med E20 i Vårgårda byggs just nu den sista etappen på Perssons Trätekniks nya, toppmoderna produktionsanläggning. Här kommer produktionen av Alingsås Huspakets stommar och takstolar att förläggas när den 7000 kvm stora anläggningen står färdig under våren 2025. Anläggningen är, såklart, konstruerad och byggd helt i trä!

I juni 2023 startade bygget av den helt nya produktionsanläggningen i Vårgårda. Anläggningen byggs tillsammans med vårt systerbolag Perssons Träteknik och blir den största satsningen i koncernens 90 åriga historia. Målet är att öka produktionskapaciteten för att inom koncernen kunna erbjuda huspaket, färdigkapade stommar, takstolar och trävaror till ännu fler människor med både stora och små drömmar. Idag är hela produktionen av stommar och takstolar förlagd i Bergstena där vi på Alingsås Huspaket också har vårt showroom och kontor. När de nya lokalerna är färdiga flyttas produktionen för byggsystem till den nya anläggningen. Även om delar av produktionen och lagret flyttar till Vårgårda så kommer både kontoret och vårt fina showroom att ligga kvar i Bergstena.

Ny husfabrik, lösvirkeshus.

I början av september 2024 restes stommen till anläggningens kontorsdel som blir 4 våningar hög med 1000 kvm kontorsyta.

Lagerhållning efter ett kundanpassad koncept

Den nya produktionsanläggningen som byggs på området Flygaren i Vårgårda blir också ett logistikcenter för Alingsås Huspaket. Här lagerhålls alla beställningar till våra kunders huspaket tills det blir dags att leverera produkterna ut till bygget. Oftast handlar det om skrymmande produkter som fönster, dörrar, isolering, golv eller annat byggmaterial som riskerar att bli förstört av väder och vind om det blir stående ute på bygget. Vårt koncept är baserat på delleveranser för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för hantverkarna. Produkterna beställs och lagerhålls av oss tills hantverkarna vill få det levererat till bygget. Delleveranserna är en väldigt uppskattad del i våra huspaket och det har därför varit viktigt för oss att anpassa den nya anläggningen efter en effektiv lagerhållning och distribution.

Ny husfabrik, lösvirke.

Takåsarna består av 28 meter långa och 1,65 meter höga limträbalkar som levererats i hela längder till den 56 meter breda anläggningen. (Bild från vintern 2024)

Automatiserade produktionslinjer

Vi har varken standardhus eller några huskataloger. Hos oss är allt möjligt! Här får du rita ditt hus precis som du själv vill ha det, ta hjälp av en arkitekt eller låta någon av våra duktiga ritare ta fram ett husförslag baserat på dina drömmar och visioner. Vilken väg du än väljer att gå så blir ditt hus helt unikt där stomme och takstolar kapas och tillverkas helt efter unikt framtagna konstruktionsritningar. De automatiserade produktionslinjerna i den nya anläggningen är även dem helt unika i sitt slag. Den specialutformade automatiseringen gör det ännu enklare för oss att kunna erbjuda våra kunder helt unika lösvirkeshus av riktigt hög kvalitet. Dessutom till ett pris som förvånar.

Ny husfabrik. Husleverantör av lösvirkeshus.

Med energi från solen och värme från produktionen

”Vi har installerat en solcellsanläggning på hela 500 kW på taket, vilket kommer att täcka anläggningens elbehov under större delen av året. Uppvärmningen sker genom att vi återvinner träspill från produktionen, som vi flisar och förbränner i vår egen panncentral. Tack vare detta blir anläggningen i stort sett självförsörjande på både el och värme under stora delar av året”, berättar Johannes Anderklint, marknadschef på Alingsås Huspaket.

Mathias Persson (VD) och Jörgen Lindroos (projektledare Perssons)

Mathias Persson (VD) och Jörgen Lindroos (projektledare Perssons) är delar av den projektgrupp som tillsammans jobbat med bygget de senaste åren.

Att våga satsa i en lågkonjunktur

”Vår filosofi har varit att om vi ska göra något, så ska vi göra det ordentligt. Detta är ett modigt steg att ta i en lågkonjunktur, men vi känner att det är roligt att kunna satsa och att det gynnar alla. Vi vill inte bara sätta oss ner för att vänta på bättre tider. Vi har istället valt att utnyttja situationen så gott vi kan. Det är ju nu vi har chans att bygga oss en ännu starkare grund för framtiden. Det har faktiskt varit fördelaktigt att bygga nu eftersom det varit en lugnare period i vår bransch. Det har inneburit att flera av våra hantverkskunniga medarbetare kunnat arbeta på bygget när vi haft mindre att göra i produktionen i Bergstena. Bygget har skapat en positiv utveckling för hela koncernen, personalen, kunderna och hantverkarna. Tillsammans har vi en stark tro på framtiden!” säger Mathias Persson, VD för Alingsås Huspaket och Perssons.