Ibland är det skönt att bo in sig i sitt nya hus innan man bestämmer vilka detaljer som ska prioriteras framåt. Altantak är något som brukar komma upp på önskelistan efter något år. Många vill kunna nyttja sin altan som ett extra rum under sommarhalvåret, och få både sol och skugga på uteplatsen. Om du satsar på god kvalitet när du ska bygga altantak kommer det att hålla i generationer.
Funktionen styr utformningen
Låt funktionen styra utformningen när du ska bygga altantak. Ett tak byggs oftast för att skydda mot väder och vind eller för att skapa en vacker miljö. Fundera över vilka krav som ditt tak ska kunna uppfylla, för att säkerställa att du når bästa möjliga resultat utifrån dina önskemål. De flesta väljer att bygga altantak för att uppnå en eller flera av dessa punkter.
- Skydd mot sol
- Skydd mot regn
- Skydd mot vind
- En mer ombonad känsla på uteplatsen
- Ge huset en viss estetisk karaktär
Ett rejält altantak uppfyller ofta alla punkterna ovan, de skyddar inte bara dig mot väder och vind utan även utemöblerna och dess dynor. Du slipper till exempel att ställa in utemöblerna i förrådet när klockan slår om till vintertid.
Krävs det bygglov för att bygga altantak?
Innan du drar igång att bygga altantak behöver du ta reda på om din konstruktion kräver ett bygglov. Boverkets regler säger att det krävs bygglov för att bygga tak över en uteplats, men att det finns undantag som kan tillämpas i vissa fall. Faktorer som spelar roll är till exempel takets storlek och om det står närmare tomtgränsen än 4,5 m. Ta kontakt med bygglovsenheten på samhällsbyggnadskontoret i din kommun för att höra vad som gäller där just du bor. Du kan också läsa mer om reglerna på Boverkets hemsida. Även om ditt tak inte kräver bygglov ska det uppfylla kraven kring hållfasthet och bärförmåga.
Familjen Bertilsson förverkligade drömmen om en amerikansk veranda med snickarglädje när de byggde nytt hus. Altantaket är ett valmat tak med liten lutning. Trallen har lagts runt stolparna som blir snyggt integrerade i altanen.
Val av placering
Vart altantaket ska byggas faller sig naturligt om det redan finns en altandörr och en altan till huset. Däremot måste du inte bygga altantak över hela altanen, vissa ytor kan lämnas utan tak för att skapa valmöjligheten att sitta i solen eller i skuggan. Ett hörn i lä där två husväggar bildar en vinkel är också en passande plats att bygga tak över. Med skydd av en husfasad kommer du kunna börja våren tidigare och avsluta sensommaren ännu senare.
Det kan vara bra att studera hur solen rör sig för att se hur ditt tak kommer skugga altanen. Om du gör studien under våren så tänk på att solen står högre på sommaren och att skuggorna då faller annorlunda. Ett parasoll är en bra hjälp för att förstå hur mycket skugga ett tak kommer ge dig. Tänk också på att ett tak påverkar ljusinsläppet inomhus, ibland är det skönt att hindra solen från att värma upp vardagsrummet, men ett rum kan också upplevas för mörkt efter att ett tak placerats utanför fönstret.
Altantakets estetik och utformning
Utformningen av ett altantak anpassas efter huset för att följa samma stil och estetik. På moderna hus är det till exempel vanligt med raka pulpettak som lutar ut från husväggen, denna variant passar även på hus med sadeltak. Om du vill åt en mer klassisk stil och kanske smycka taket med snickarglädje är valmat altantak ett fint alternativ. Det passar till exempel på hus med sadeltak, mansardtak och valmat tak.
Samtidigt som Familjen Ceder byggde sitt hus passade de på att göra en amerikainspirerad veranda. Altantaket är utformat som ett pulpettak och skyddar mot både sol och viss vind.
Rätt material när du ska bygga altantak
Det allra vanligaste materialet att använda till stommen när du ska bygga ett altantak är tryckimpregnerat virke. Det är ett prisvärt material som klarar av att utsättas för ett tufft klimat och hårda vindar. När det kommer till själva taket finns det många olika material att välja mellan. Ett tak i glas eller plast släpper igenom ljus vilket kan vara önskvärt. Plåt, tegel- och betongpannor har istället bättre isoleringsförmåga och bidrar till att värmen hålls inne längre på uteplatsen. Precis som med ett vanligt hustak måste vattnet ledas bort på ett bra sätt, så glöm inte att även införskaffa och montera takavvattning.
Dimensioner och konstruktion
Sverige är uppdelat i olika snölastzoner som du behöver ta hänsyn till när du konstruerar ditt tak, eftersom att taket tillfälligt behöver tåla stora snölaster. Det innebär i princip att ju längre norrut du ska bygga altantak desto brantare lutning och högre vikt behöver taket tåla. Även om du med enkla medel kan bygga ett tak över din altan så är det inte alltid lätt att beräkna vikt och göra konstruktionen själv.
Ett tak med betongpannor ställer till exempel mycket högre krav på konstruktionen jämfört med ett tak med kanalplast. Om du känner dig osäker när det kommer till dimensioner och konstruktion bör du ta hjälp av någon med rätt kunskap. När du har ritningen och grunderna klara är det dags att börja bygga altantaket. Nedan går vi igenom stegen för att bygga ett enklare pulpettak.
Verandan hos familjen Ceder.
Stolpar – Stolparna vid altantakets framkant kan du antingen fästa i marken eller integrera i altanen, beroenden på altanens material och konstruktion. Om du ska placera ditt altantak i anslutning till huset fäster du en bärlina på fasaden och bygger vidare på taket utifrån den.
Bärlinan ska fästas på utrymmet mellan takfoten och altandörren. Om det inte finns plats där eller om du inte har en fasad att fästa i sätter du stolpar även här i bakkant. Konstruktionen samt dimensionen på takreglarna bestämmer avståndet mellan stolparna.
Fundament – Stolparna till ditt altantak kan du fästa i marken på samma sätt som du gör med grunden till en altan. Du kan till exempel använda dig av plintar som du gjuter själv eller köpa färdiga plintar med stolpsko i, det finns även många fler lösningar att utforska. Har du en uteplats med sten kan det vara snyggt att plocka bort några stenar för att placera stolparna i stenläggningen, eller lyfta en bräda från trallen för att fästa stolparna i stommen.
Takreglar – Oavsett vilket tak du väljer är det takreglarna som bär vikten och fördelar den ner i stolparna och i bärlinan. Om du själv ska ta reda på rätt dimension och vilket avstånd takreglarna ska sitta på är det en så kallad spännviddstabell du ska använda dig av. Hammarband är den vågräta regel som sitter vid takets framkant parallellt med bärlinan. Hammarbandet förbinder stolparna och används för att fästa takreglarna mot.
Råspontluckor och vindskivor – Ovanpå takreglarna monterar du sedan råspontsluckor och lägger underlagspapp. Ska du ha ett plåttak läggs plåten vanligtvis direkt på takpappen. För ett altantak i papp avslutar du istället med en ytpapp. Ett tak med pannor i tegel eller betong görs i tre steg; ströläkt, bärläkt och sist pannor. Glöm sedan inte de skyddande vindskivorna. Skruva en trekantslist ovanpå råspontsluckornas utstickande ändar för att fästa vindskivorna i. Till sist skruvas en vattbräda av trä eller plåt ovanpå vindskivan.