Bygg ett energisnålt hus i lösvirke

När du använder oss på Alingsås Huspaket som husleverantör bygger du ett energisnålt hus. Vi drivs av att leverera riktigt bra hus som är täta, energisnåla och har ett lågt energivärde. Därför har vi sedan start valt att lägga extra krut på isoleringen och använder oss av lösningar som är bland de bästa i branschen, som till exempel en 45 mm klimatskiva som kan beskrivas som husets vattentäta dunjacka. Som husleverantör av lösvirkeshus är ytterväggarna och dess uppbyggnad av största vikt. Här berättar vi om hur vi arbetar för att bygga gedigna och energisnåla hus.

De tre lagren utanför stommen är en klimatskiva, spikreglar samt ytterpanel.
De tre lagren utanför stommen är en klimatskiva, spikreglar samt ytterpanel.

Ytterväggens uppbyggnad utifrån

  1. Våra hus levereras som standard med Norrlandsfasad som är en träpanel i olika profiler där du själv väljer utförande. Norrlandsfasaden levereras grund- och mellanstruken i många olika kulörer, eller behandlad med slamfärg eller järnvitriol från vårt måleri. Norrlandsfasaden innebär många fördelar. Det kan du läsa mer om här. Du väljer själv kulör, profil, liggande eller stående ytterpanel samt med eller utan lock.
  2. En spikregel på 28 x 70 mm.
  3. Den klimatskiva vi använder är en vatten- och vindtät isolerskiva som även kallas för västkustskiva. Den fungerar som utvändigt vind- och vattenskydd och vi har valt att använda detta material istället för till exempel vindduk eller utomhusgips som är vanligt i husfabriker. Klimatskivan är 45 mm vilket är tjockare än de material som vanligtvis används. Denna isolerskiva är en stor faktor till det låga U-värde som våra hus uppnår.
  4. Nästa lager är den exaktkapade stommen i 195 mm massivt trä som är en framgångsfaktor när man som vi levererar hus i lösvirke. Djupet på reglarna gör att man får plats med gott om isolering mellan reglarna, även där 195 mm.
  5. På insidan av stommen ligger en 0,2 mm åldersbeständig plastfolie som tejpas i skarvarna för att bli tät, och vid våtrummen används en ångbroms.
  6. Det tredje lagret med isolering är installationsskiktet som består av reglar på 45 mm samt mineralullsisolering på 45 mm. Här läggs isoleringen åt motsatt håll, tvärs över stomreglarna vilket gör att det inte skapas några köldbryggor i ytterväggen.
  7. Efter installationsskiktet kommer en OSB-skiva på 11 mm. En OSB-skiva innanför gipsväggen gör det riktigt enkelt och smidigt att montera en TV eller andra tunga saker på väggarna. Men en minst lika värdefull funktion är att OSB-skivan stabiliserar hela husstommen och fixerar reglarna, vilket minskar rörelser i väggarna och minimerar risken att sprickor uppstår.
  8. Gipsskivan är det innersta lagret där skarvar och skruvhuvuden sedan spacklas och slipas för att kunna måla och tapetsera i rummen. Gipsskivorna som levereras från oss är 13 mm tjocka och 900 mm breda för att vara enklare att hantera.
Ett utsnitt av en yttervägg i genomskärning. Längst till vänster är ytterfasaden.
Ett utsnitt av en yttervägg i genomskärning. Längst till vänster är ytterfasaden.

“Den klimatskiva vi använder som utvändigt vindskydd har vi kört med sedan starten av Alingsås Huspaket och den har varit mycket uppskattad. Generellt får våra hus ett mycket lågt och bra energivärde i den energiberäkning som görs på alla nya hus som byggs, och klimatskivan är en av flera faktorer som har stor inverkan på det värdet. Man skulle kunna säga att klimatskivan är husets vattentäta dunjacka som står emot kyla och väta samt håller inne värmen”, säger Joakim Westerdahl, platschef på Alingsås Huspaket.

Energiberäkning och U-värde

En energiberäkning är en teoretisk beräkning som visar på husets energivärde, vilket i sin tur talar om hur energieffektivt huset kommer bli. Ett U-värde är något som anges för olika byggmaterial med syfte att isolera, ju lägre U-värde desto bättre isolerande egenskaper. När energiberäkningen görs tar man hänsyn till alla material i huset och räknar ut energivärdet bland annat utifrån materialens specifika U-värde.

Efter att ett bygglov beviljats genomför kommunen ett tekniskt samråd tillsammans med byggherren. Där planeras och organiseras byggprojektet, och dokument som till exempel energiberäkning gås igenom. När du väljer oss på Alingsås Huspaket som husleverantör hjälper vi dig med dessa handlingar. Vi tar hjälp av ett företag vid namn TH Energiteknik som är certifierade inom energiberäkningar och överlämnar dessa handlingar till dig innan det tekniska samrådet, tillsammans med ritningar över bland annat konstruktion, ventilation, grund och golvvärme.

De fyra lagren innanför stommen är plastfolie, reglar och mineralull, OSB-skiva samt gipsskiva.
De fyra lagren innanför stommen är plastfolie, reglar och mineralull, OSB-skiva samt gipsskiva.

Tänk igenom fönster och dörrar

De energiklasser som används i Sverige är sju stycken, i en skala från A-G. Energiklass C innebär att ett hus förbrukar mellan 68-90 kWh/m² per år, och gränsen för nybyggda hus ligger på 90 kWh/m² och år. Hus som förbrukar upp till 45 kWh/m² per år, vilket är gränsvärdet för passivhus, har energiklass A. En yttervägg på ett hus från oss på Alingsås Huspaket har ett U-värde runt 0,15 medan ett modernt fönster har ett värde runt 0,9 vilket är en väsentlig skillnad.

“Fönster och dörrar är något som är mycket viktigt att tänka till kring när det kommer till U-värde. Här har våra säljare stor kunskap och vägleder dig när du bygger hus med oss. Alla fönster och dörrar vi arbetar med som standard har ett bra U-värde, sedan går det att uppgradera till ännu bättre alternativ om man önskar det. Har man många stora fönster kan det vara mer utmanande att klara energikraven. Man kan ha en jättebra vägg men om fönstren är stora kanske gränsen ändå inte uppnås, även om detta är ovanligt,” säger Joakim.

Hos fönstertillverkaren kan man ofta välja mellan fönster med olika U-värde. Att välja fönster med ett lägre U-värde är en åtgärd som kan göras om man behöver sänka husets energivärde för att klara gränsvärdet, och samtidigt behålla ett specifikt utseende. Något annat som påverkar energiklassificeringen i ett hus är ventilationen. Exempel på åtgärder som kan sänka energivärdet är att byta från en frånluftsvärmepump till bergvärme med FTX-aggregat, eller att addera solpaneler till huset.

I vårt showroom i Bergstena kan du titta närmare på de material vi använder i ytterväggarna.
I vårt showroom i Bergstena kan du titta närmare på de material vi använder i ytterväggarna.

Energieffektivt tak och bottenplatta

Husets tak och golv har självklart också isolerande förmågor. Våra hus byggs på gjuten bottenplatta och det har vi skrivit en artikel om tidigare som du kan läsa här. Hur taket isoleras beror på dess utformning. Ett flackt tak fylls med 500 mm lösull medan man i ett lutande tak istället lägger en isolermatta på 360 mm. Det har aldrig varit mer aktuellt att spara energi och vill du veta mer om hur vi arbetar med att bygga energieffektiva hus i lösvirke är du varmt välkommen att kontakta någon av våra säljare!

 

Gjuta bottenplatta: Så går det till - Bild från husleverantören Alingsås Huspaket.

Gjuta bottenplatta: Så går det till

Det är många olika steg som ingår i processen när man bygger nytt hus. Första steget är att planera och förbereda tomten för en gjuten bottenplatta. Men hur går den processen egentligen till? I denna artikel går vi igenom...

läs mer
Bygga eget hus? Här är våra 5 bästa tips! - Bild från husleverantören Alingsås Huspaket.

Bygga eget hus? Här är våra 5 bästa tips!

Det är många som drömmer om att bygga nytt hus och att själva få designa och bestämma hur det ska se ut. Med en gedigen erfarenhet i branschen har vi utvecklat och finjusterat vårt sätt att bygga unika lösvirkeshus...

läs mer
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ