Växthus på murad grund “Green Room Wall” från Willab Garden.
Våren är äntligen här! Samtidigt som solen återvänder efter vintern väcks också mångas lust och intresse för trädgården till liv igen. Än är det dock lite tidigt att plantera ut sina sådder. Om man inte har ett växthus förstås! Ett växthus förlänger helt klart den svenska trädgårdssäsongen – oavsett om du vill använda det för odling eller härliga fikastunder. Här följer våra bästa tips och råd till dig som funderar på att bygga växthus!
Vilken sorts växthus ska man välja?
Det finns många parametrar att ta ställning till när man ska välja vilken typ av växthus man vill bygga. Det finns ett brett utbud av växthus på marknaden, allt från tunnelväxthus i kanalplast till exklusiva orangerier med murad grund. Ett växthus kan kosta från några tusenlappar upp till flera hundratusen kronor och det gäller att ringa in en modell som är anpassad efter både behov och budget. Två frågor man kan börja med att ställa sig är därför: Vad vill vi använda växthuset till? Vad får det kosta? Utifrån svaren på dessa frågor kan man sålla bort en mängd alternativ som gör det lättare att landa i ett genomtänkt och bra val.
Storlek efter behov
Ett enkelt sätt för att få en visuell bild av hur det nya växthuset kommer bli i trädgården kan vara att spänna upp ett snöre mellan fyra hörnpinnar på den uttänkta platsen. Det gör det lättare att känna in både storleken och placeringen av växthuset. Det går också enkelt att ställa dit eventuella utemöbler för att se så allt får plats. Om man står och väljer mellan två storlekar, välj den större ifall det ryms i budgeten. Man vänjer sig snabbt med storleken och ångrar sällan att man valde en större storlek redan från början. Tänk även igenom vilken takhöjd växthuset bör ha för att kunna odla det ni vill. Vissa växter och grödor blir höga vilket också kräver att växthuset tillgodoser det behovet.
Växthuset “Lean to Elegant” i aluminium från Willab Garden byggs snyggt mot en husvägg.
Markarbete och förhållanden på tomten
Markarbetet är alltid A och O, oavsett om man bygger ett lösvirkeshus i trä eller ett mindre växthus. Se till att lägga krut på grunden och fundera igenom ifall ni även behöver dra vatten och el till växthuset medan ni ändå håller på. Det är en värd investering för att slippa ha förlängningskablar och vattenslangar liggande över gräsmattan eller altanen.
Emma Johansson (@whatdecoratesmyday) har ett vackert grönt växthus i trä från Idagård Driverier. Läs mer här.
Oavsett om ni vill odla eller bara umgås i ert nya växthus så är placeringen på tomten viktig att tänka igenom. Många placerar sitt orangeri där man kan njuta av ett glas vin i kvällssolen medan ett tunnelväxthus för odling hellre placeras så det får så mycket sol som möjligt. Plantorna i ett växthus med klart fönsterglas mår bra av att få skugga från träd eller buskar om man inte vill ha skuggardiner som skyddar mitt på dagen. En generell regel är att placera växthuset i morgonsol så det värms upp så snabbt som möjligt efter natten. Se till att det finns vädringsluckor på växthuset för att kunna reglera temperaturen.
En annan aspekt att ta hänsyn till är att placera växthuset på ett praktiskt avstånd från huset. Ligger det för långt bort på tomten blir det inte lika smidigt att bära med sig fikabrickan eller att springa ut och plocka tomaterna till salladen. Ett växthus kan verkligen bli som ett vackert smycke i trädgården. Kanske vill man kunna blicka ut över växthuset inifrån huset?
Tunnelväxthuset “Tor 300” från Grohus.
Maximera odlingen med ett tunnelväxthus
Vill man maximera sin odling är ett tunnelväxthus i kanalplast ett perfekt alternativ. Kanalplast är inte transparent vilket skyddar växterna från direkt solljus som annars kan bränna bladen. Kanalplasten isolerar även värme bättre än vad glas gör vilket innebär att temperatursvängningarna inne i växthuset inte blir lika stora mellan dag och natt. Ett växthus med kanalplast är också enkelt att rengöra. Tunnelväxthus är kanske inte de vackraste, men helt klart ett av de bästa alternativen för den som vill få ut så mycket som möjligt av sin odling.
“Maxi 4” är ett klassiskt växthus från Willab Garden.
Traditionella växthus i aluminium
Inom kategorin växthus med stomme i aluminium finns det en mängd olika varianter i alla möjliga storlekar och prisklasser. Ett växthus i aluminium passar dem som vill ha en klassisk känsla på sitt växthus men som inte vill lägga för mycket tid på underhåll. Aluminium är näst intill underhållsfritt vilket är en av anledningarna till att just denna typen blivit väldigt populärt i villaträdgårdar runt om i Sverige.
Orangeriet hemma hos familjen Kalm/Hansen bjuder in till både umgänge och middagar i härlig atmosfär. Läs artikeln här.
Ett orangeri förlänger utesäsongen
Vill man kunna umgås i sitt växthus och använda det året runt kan det vara en god idé att kika på olika varianter av orangerier. Här är det snarare matgruppen som står i fokus i rummet och växter och odling får ta mindre yta i anspråk. Större träd eller klätterväxter hjälper till att skapa en grön och lummig känsla. Vinrankor är perfekta att plantera i ett orangeri eller uterum. Många klätterväxter kräver dock en högre takhöjd vilket kan vara bra att ha med redan i planeringsfasen.
Hos familjen Kalm/Hansen stod ett orangeri högt upp på önskelistan och de valde att rita in stommen till orangeriet samtidigt som de ritade huset. Grunden till uterummet, som sitter ihop med bostadshuset, är murad och matchar husets moderna arkitektur. Torbjörn beställde sedan själv fönster, pardörrar och glasrutor till taket. Ett växthus i trä kräver lite mer underhåll men är otroligt vackert och hållbart alternativ.
Det är helheten som gör det. Vi har hjälpt många familjer att förverkliga drömmarna om ett nybyggt lösvirkeshus med trädgård och växthus! Vi hjälper gärna även dig att kunna förverkliga dina husdrömmar. Varmt välkommen att boka ett möte så berättar vi mer!