Ladhus med sinne för detaljer

Hemma hos Agneta och Thore

Ladhuset smälter in i miljön på gården i Naum

Gården har tillhört familjen i generationer och fortfarande samlas släkten här när det är dags att ta upp potatisen på hösten. Agneta och Thore bodde på gården även under byggtiden, i ett hus utan rinnande vatten. De skulle renovera och bygga ut det torp som tillhört Agnetas mamma, men istället tänkte de om och byggde ett nytt ladhus.

En bit utanför Vara börjar vi spana efter en gård där det ska finnas ett nybyggt ladhus i rött. Bakom granhäcken skymtar vi de vindskivor som är karaktäristiska för ett ladhus, och en panel som ser nymålad ut. Miljön som möter oss när vi svänger in på gården i Naum känns gemytlig och genomtänkt. Här går huset i samma färg som ladugården och gräsmattan skvallrar inte om att detta var en byggarbetsplats för bara ett år sedan.

Eftersom både Agneta och Thore är långa har de höjt bänkskivan med 5 cm, något de rekommenderar alla som är lite längre att göra för bättre ergonomi.

Att Agneta har stort intresse för inredning märks tydligt och varenda detalj är noga genomtänkt för att skapa en enhetlig och personlig stil. Här kombineras en härlig tapet från William Morris i blågrå toner, med en över sex meter lång köksbänk med bänkskiva i kompositsten, höga fönsterpartier från golv till tak och en svartmålad köksö i lantlig stil som Thore byggt själv. Det kanske mest personliga och det som sätter tonen på hela bottenvåningen är den vackra keramiken som syns i varje vrå – den har Agneta skapat själv!

“När huset är klart ska renoveringen av ladugården påbörjas där bland annat taket behöver bytas. Drömmen är att öppna en keramikverkstad där inne. Det är faktiskt en av anledningarna till att vi har flyttat hit. Här kommer det finnas möjlighet att ha en butik och att hålla kurser. Min ugn står redan där inne och väntar på att kopplas in.” berättar Agneta.

Det nya ladhuset är byggt i vinkel där den ena delen utgör köket med den maffiga köksbänken och en matplats. Planlösningen mot vardagsrummet är öppen och i andra delen av bottenplan finns ett sovrum, badrum, tvättstuga och klädkammare. Kikar man upp i trappan mot övervåningen ser man att byggprojektet flyttat upp på övervåningen.

“Det är verkligen många beslut att fatta under tiden man bygger hus, vi var inte riktigt beredda på omfattningen av alla beslut. Vi har medvetet avvaktat med alla beslut som går att avvakta med, för att försöka sprida ut dem så gott det går. Att vi har förlängt processen har gjort att vi hunnit bo in oss i huset för att känna efter hur vi vill ha det, och ha möjlighet att göra vissa justeringar innan allt är helt klart. När snickarna var klara här hade vi ingen press på oss och kunde göra färdigt i vår takt.” säger Thore.

Att det skulle vara öppet till nock i köket hade Agneta och Thore bestämt sig för redan från början.

Agneta och Thore bestämde sig för att göra färdigt bottenplan och sedan flytta in och bo i huset under tiden de gjorde färdigt övervåningen. År 2017 hade de möjlighet att ta över torpet och de började att planera sitt nya hus. Hösten 2018 hade de sålt sitt tidigare hus där de bott i nästan 20 år och flyttat in i ett annat hus här på gården, helt utan rinnande vatten. Sommaren 2019 var det äntligen dags att flytta in i det nya huset. Sedan dess har de färdigställt och inrett bottenvåningen, och även tagit en paus från bygget för att ladda upp och fylla på med ny energi.

Från början var tanken att behålla det röda torpet som först tillhört Agnetas mormor och morfar, och sedan hennes mamma. De kontaktade Alingsås Huspaket för att få hjälp med en utbyggnad på huset som med en glasgång skulle bindas ihop med torpet men samtidigt vara en fristående byggnad. De hade blivit rekommenderade att vända sig till Alingsås Huspaket. De undersökte egentligen bara en annan husleverantör men där de fick ett otrevligt bemötande, så de bestämde sig snabbt för Alingsås Huspaket.

Över en natt kom Agneta och Thore på andra tankar, det blev för stort projekt att både bygga ett nytt hus och att renovera torpet så de bestämde sig för att riva huset och bygga ett nytt. Ett beslut som de inte ångrar!

Handfatet i badrummet har Agneta gjort i keramik.

“Vi har ritat huset själva! Det är ett hopplock av hus, planlösningar och detaljer som vi sett under åren. Vi bodde i vårt tidigare hus i nästan 20 år, där gjorde vi en omfattande renovering och vi lärde oss vad vi gillar och inte. Jag läser massor med inredningstidningar som Country Living och Homes & Garden så jag hämtar väldigt mycket inspiration därifrån. En av anledningarna till att vi vände oss till Alingsås Huspaket var att vi inte ville ha ett kataloghus, vi ville verkligen har det på vårt sätt och hade många egna idéer.” säger Agneta.

Även om de själva varit byggherrar har de fått värdefull hjälp från både Alingsås Huspaket och snickaren som varit med och planerat mycket under processen. Snickaren hade sedan tidigare byggt hus från Alingsås Huspaket så han hade bra koll. Han var insatt i arbetssättet och konceptet kring hur och när material skickas, och det var inga problem att montera de byggsatser som levererades.

Fönstren är specialbeställda i en gul färg som Agneta och Thore själva valt för att passa färgen på ladugården.

Agneta och Thore är fantastiskt nöjda och tacksamma över de hantverkare som varit delaktiga i projektet. Snickaren fick de kontakt med från rekommendationer men både elektrikern och rörmokaren kände de sedan innan. I övrigt har snickaren rekommenderat övriga hantverkare som alla gjort ett arbete som Agneta och Thore är mycket nöjda med. Vår elektriker kom med bra tips kring olika typer av lampor, placering och ljusstyrka. De uppskattade att få råd av någon som verkligen kan belysning och el, eftersom de tyckte att just dessa beslut var de svåraste under hela bygget.

Det enda som stack ut för snickarna var att det var ett ladhus. Huset har inga knutar och inte heller några foder runt fönster och dörrar, och eftersom att panelens avslut inte täcks av ett foder behöver man vara mer noggrann vid virkets ändar.

“Snickarna löste det jättebra men jag tror att de ibland önskade att det hade varit ett vanligt hus där de bara kunde sätta ett foder över. Annars har det inte varit någon skillnad på att bygga ett ladhus jämfört med ett vanligt trähus. Panelen som vi valt är dock lite speciell och består av tre olika bredder. Det är ett gammalt sätt att bygga på då man inte hade möjlighet att välja virke med precis samma bredd, och vi gillar hur panelen passar in i miljön här på gården.” berättar Agneta.

Ett tips från Agneta är att redan i planeringsstadiet sätta sig ner och komma överens om vad som är extra viktigt i huset och vad man vill lägga lite extra pengar på. På så sätt blir det enklare att hålla sig inom budget, och måste man prioritera bort något är det enklare att veta vad man ska fokusera på.

“Vi hade saker som vi visste att vi ville lägga extra pengar på för att få i huset. Vi ville bland annat ha ett enstavigt ekgolv på bottenplan, vilket är dyrare än ett trestavigt golv. Köksbänken av kompositsten var ett måste som vi planerade in från början. Utvändigt var panelen i tre olika bredder viktig för oss, och tegelpannorna som är helt släta istället för den vågiga modellen. Detta teglet kostade lite mer än kupade tegelpannor och det tog även lite längre tid att lägga. Lite dyrare än ett “vanligt” tak men det blev precis som vi ville ha det!” säger Agneta.

Våra bästa tips!

  1. Titta på planlösningen många, många, många gånger. Gå ut på gräsmattan och mät upp planlösningen, och mät olika rum för att få en uppfattning om hur stora era rum kommer bli.
  2. Vänta med de val ni kan vänta med. Vi har gjort mycket själva och därför har vi kunnat ta det i vår egen takt, och haft tid att känna efter hur vi vill ha det.
  3. Ta mycket bilder under tiden för att kunna gå tillbaka till och se hur all el och alla rör går inne väggarna. Lägg också ut en tumstock på golvet när du fotar så har du alltid exakta mått med på bilden.
  4. Gå in för att bli 100% nöjd, men var medveten om att man kan behöva kompromissa och göra val för att det är mer praktiskt. Allt kanske inte blir precis som man tänkt sig in i minsta detalj.

Korta fakta:

Hustyp: Ladhus, 1,5 plan
Storlek: Boyta bottenplan 120 kvm, övre plan 65 kvm.
Antal rum: 4 rum och kök
Plats: Naum, söder om Vara
Byggtid: September 2018 – pågående
Inflyttning: Juni 2019
Snickare: Fåglums Byggtjänst

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ