Huskalendern – Så tar du hand om ditt hus

Även om man bor i ett nybyggt hus är det viktigt att underhålla det för att huset ska må bra. Om du tar en titt runt huset med jämna mellanrum kan du upptäcka saker i god tid, då kan du minska risken att något slits ut eller går sönder och du sparar både tid och pengar. Använd vår huskalender som guide för hur du tar hand om ditt hus under årets säsonger.

Har du koll på allt vad det innebär att vara husägare? Städning, underhåll och renovering kommer man oftast inte undan, men tar man lite i taget behöver det inte vara så jobbigt. Här i huskalendern tipsar vi om hur du på ett passande sätt kan sprida ut sysslorna över året. Skriv ut checklistan och börja bocka av.

Vår (mars-maj)

  • Vinden – Gå upp på vinden för att inspektera efter vintern. Fukt kan sätta sig i isolering och trä, skador drabbar främst yttertakets insida och takbjälkar. Titta efter missfärgningar, fläckar och mögelpåväxt på träet för att upptäcka fukt. Var också uppmärksam på avvikande lukter.
  • Tak – Kontrollera så att taket mår bra och se över takpannorna, läkten och pappen. Lyft försiktigt på en takpanna för att se hur det ser ut under och kontrollera så att läkt och papp är torr och hel.
  • Skorsten – Se över hur skorstenen mår efter snö och frost. Kolla om putsen eller fogen behöver bättras på och om plåten mellan taket och skorstenen är i bra skick. Vissa åtgärder kan du göra själv, men är det större reparationer som behöver göras så ta hjälp av en fackkunnig person.
  • Stuprör/Hängrännor – Utöver hösten kan det vara bra att städa stuprören och hängrännorna även en gång på våren. Framförallt om du har många träd på tomten som tappar löv och som riskerar att täppa till rännorna. Gör plats så att vårens regnvatten kan ledas bort på ett bra sätt.
  • Vindskivor – Vindskivorna är husets mest utsatta delar. Ta en titt för att se om dessa behöver målas om eller till och med bytas ut.
  • Fönster – Titta på alla fönster utifrån för att se hur de mår. Beroende på vilket material fönstren är av behöver de tas om hand på olika sätt och med olika intervall. Behöver de målas eller kittas om? Eller är det dags att beställa nya fönster för att byta ut de gamla helt?
  • Fasad – Se över fasaden under våren för att se om någon del behöver bytas ut eller om det är något som behöver målas om. Sent på våren är en bra tid för att måla om huset.
  • Ventiler – Se över ventilerna på utsidan av huset så att de är hela och har ett skyddande insektsnät. Annars kan insekter och fåglar ta sig in och bygga bo här.

Sommar (juni-augusti)

  • Uteplatsen – När sommaren närmar sig är det läge att göra fint på uteplatsen. Har du trall eller stensättning så tvätta av den med en högtryckstvätt. Vid stensättningen kan du behöva fylla på med ny fogsand, och trallen mår bra av att oljas in med träolja.
  • Huvudkran – Om du bor i hus och ska åka iväg på semester är det klokt att stänga av huvudkranen. Det är ett enkelt sätt för att förhindra vattenskador om något skulle börja läcka när du inte är hemma.
  • Värmen – Om du ska iväg på semester ska du dock inte stänga av värmen. Sänk hellre värmen några grader, till som lägst 15 grader. Det går ofta åt mer energi till att värma upp ett hus från grunden än att låta värmen vara på. Du förhindrar också fukt- och frysskador om något skulle gå sönder när du är borta.

Höst (september-november)

  • Tak – Med hösten kommer ofta mycket regn, kontrollera taket innan hösten för att se så att inte hål eller skador har uppstått under sommaren. Titta så att pappen under takpannorna är hel, den ska vara mjuk och sviktande om den inte är skadad.
  • Stuprör/Hängrännor – När alla löv fallit från träden är ofta hängrännorna fulla. Nu är det dags att tömma och städa i rännorna för att regnvatten ska kunna ledas bort och för att minska risken för rost i rännorna. Använd en liten borste för att komma åt allt skräp.
  • Husgrunden – Husgrunden påverkas av snö och is. För att undvika skador under vintern så klipp ner eller ta bort växter som ligger mot grunden och rensa bort lövhögar i närheten som samlar fukt.
  • Värmekällor – Kontrollera att dina värmekällor fungerar som de ska. Se över så att element, värmepump eller annan uppvärmning ger rätt effekt. Kanske behöver du lufta elementen eller göra en service på värmepannan innan kylan slår till på riktigt.
  • Lösa föremål – Glöm inte att ta in redskap och annat som står ute innan vintern så att det inte blir förstörda av fukt och kyla.

Vinter (december-februari)

  • Skotta snö – Om du bor i villa kan du vara ansvarig för att hålla gångvägar, trappor och parkeringsplatser runt ditt hus fria från snö. Det gäller även när plogbilen har lämnat snövallar. Hör av dig till kommunen för att veta vad som gäller hos dig.
  • Sanda och salta – Du är också ansvarig för att hålla vissa ytor halkfria och trygga så att ingen halkar på en isfläck och skadar sig. Införskaffa både salt, sand och en bra snöskyffel innan vintern kommer.
  • Ta bort snö från taket – Rensa bort sådant som kan falla ner från taket, det kan vara både snö och farliga istappar. Snön blir väldigt tung när det börjar töa, på ställen som till exempel altantak kan du behöva skotta bort snön för att minska påfrestningen.
  • Brandvarnare – December är månaden som vi tänder mest ljus. Börja med att se över dina brandvarnare, de ska vara väl placerade och finnas minst en på varje våning. Testa så att batterierna inte blivit dåliga och behöver bytas ut. Glöm inte att ha en brandfilt nära till hands och en brandsläckare synligt, gärna en pulversläckare på minst 6 kg.
  • Braskamin – Har du en öppen spis eller braskamin så tänk på hur du eldar och se till att veden tillräckligt torr. När sur ved eldas bildas onödigt mycket rök som är ohälsosamt för både människor och huset. Om det finns mycket tjära i skorstenen kan denna fatta eld. Elda inte för många vedklabbar åt gången för att undvika att rökkanaler eller rökrör överhettas.
  • Ventilation – Håll ventilationen öppen och ren från smuts och damm. Det hjälper till att sprida värmen jämnt i huset och att hålla en bra inomhustemperatur. Genom att ha en bra ventilation minskar du uppvärmningskostnaderna och får ett bättre inomhusklimat.

Här kan du hämta huskalendern som en pdf:

Huskalender

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ