Hallen är det första som välkomnar dig när du kommer hem. Oavsett om du skyndar dig iväg för att skjutsa barnen, om du kommer hem efter en lång dag på jobbet eller öppnar dörren för att ta emot glada middagsgäster på lördagskvällen så är hallen ett viktigt rum i livet. I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips när det kommer till att planera och inreda hallen!
Genom att planera din nya hall på ett genomtänkt sätt, både när det kommer till planlösning och inredning, kan du skapa förutsättningar som gör livet lite enklare! Vi på Alingsås Huspaket vet att ett hem är så mycket mer än bara ett hus. Hemmet är, för de allra flesta av oss, vår tryggaste plats och hallen är det första och sista som omfamnar oss när vi kommer och går. Med några enkla knep kan du skapa ett smidigt flöde och en trevlig rumskänsla i din nya hall!
Vi ritar alltid upp våra kunders nya hus från ett blankt papper efter era önskemål. På så sätt kan du helt anpassa din planlösning och din nya hall så den passar din familj och era behov. Våra husritare är duktiga på att hitta lösningar och komma med idéer när det gäller att utforma din nya hall och optimera förvaringen. Vår flexibilitet gör att i princip alla lösningar är möjliga!
1. Inbyggd förvaring i hallen
Planera för bra förvaring redan från början. Behöver ni stora garderober i hallen eller räcker det med krokar eller en hatthylla? Ta höjd för det redan när ni gör planlösningen för huset. Om husets trappa är placerad i hallen är ett tips att utnyttja utrymmet under trappan som inbyggt förvaringsutrymme. Med platsbyggda garderober eller bänkar skapar man en stilren känsla där man också kan gömma undan ytterkläder och skor som annars kan göra att hallen upplevs rörig.
2. Förvaring för nycklar
Det första man gör när man kommer hem är ofta att lägga ifrån sig nycklar, plånbok, post och annat man har med sig in i hallen. Se därför till att det finns utrymme och en given plats för det utifrån hela familjens behov. Det kan t.ex. innebära att se till att det finns tillräckligt med väggytor för att kunna möblera hallen med en skänk eller ett väggskåp eller sätta upp krokar för gympapåsen. När var sak har sin plats är det också lättare att hålla ordning i hallen.
3. Tåliga material
Hallen är ett rum som slits snabbare än andra rum i huset på grund av blöta ytterkläder och smuts som dras med in. Se till att tänka igenom materialvalen i hallen extra noga. Är golvet tillräckligt tåligt? Syns smuts direkt så du kommer behöva städa ofta? Vilken färg och vilket material väljer du till väggarna?
4. Bra flöde
Har du varit inne i en hall som bara känns som en trång passage? Eller som ett stort tomt rum som är svårt att få hemtrevligt? Var noga med att se över planlösningen för hallen med gångflödet i fokus när du bygger nytt hus. Genom små justeringar, tex placering av trappa eller dörröppningar, kan du enkelt få hallen att kännas både välplanerad, funktionell och välkomnande!
5. Ljusinsläpp
Utöver belysning så finns det flera bra sätt att skapa ljus i hallen. Det finns en mängd olika utföranden på fönster som är både fina och praktiska att placera i en hall för att skapa ett naturligt ljusinsläpp. Sidoljus eller överljus till ytterdörren är ett enkelt sätt att få in dagsljus. Får man inte plats med fönster i hallen kan det vara ett alternativ att välja en ytterdörr med fönster i. Man kan också låta ljuset nå hallen från flera väderstreck genom att ha öppna passager till anslutande rum.
6. Sittytor
Planera in en yta i hallen där man kan slå sig ner för att knyta skorna. Det kan vara en platsbyggd bänk, en fåtölj eller något så enkelt som en pall. En sittyta blir också en trevlig inredningsdetalj till rummet.
7. Komplettera hallen med en grovingång
Majoriteten av familjerna som bygger hus med oss på Alingsås Huspaket väljer att bygga en groventré. Här kan man göra plats för hela familjens uppsättningar av ytterkläder, träningskläder och prylar för olika aktiviteter. På så sätt kan man låta husets huvudentré vara mer stilren och städad.
8. Speglar skapar större rymd
Oavsett om man har en stor eller liten hall så är speglar ett effektivt sätt att skapa rymd och göra det ombonat i hemmet. Ett tips är också att placera föremål du gillar på platser som reflekteras i spegeln.
9. Blickfång
Vad vill du ska vara det första man ser när man kliver in genom dörrarna till ditt nya hus? Ska man blicka ut över en vacker matplats eller kunna se sjön genom fönstren på andra sidan rummet? Genom att skapa en genomtänkt planlösning kan du styra vad som blir fokus och vad som blir ett blickfång i huset. Man kan också placera föremål eller tavlor på ett strategiskt sätt för att fånga intresse och få besökaren att dra blickarna i en viss riktning.
Bildinspiration till hallen från 22 vackra nybyggda hus:
Hemma hos familjen Fogelberg/Sjödahl
Här har familjen Fogelberg/Sjödahl skapat ljusinsläpp genom flera fönster samt överljus ovanför dörren.
Hemma hos familjen Blomster
Familjen Blomster har byggt en praktisk groventré med en passage till huvudingången. Passagen har fått praktisk inbyggd förvaring för alla familjemedlemmar.
Hemma hos familjen Ström
När man kommer in genom familjen Ströms ytterdörr möts man av ett utrymme till vänster med praktiska inbyggda garderober. I garderoberna finns plats för ytterkläder och sportutrustning för alla i familjen.
Hemma hos familjen Jokela
Familjen Jokela har en stilren entré och har byggt ett utrymme med klädförvaring till vänster när man kommer in genom ytterdörren. De har också ett stående fönster (sidoljus) bredvid ytterdörren som skapar ett fint ljusinsläpp i hallen.
Hemma hos familjen Olsson/Löfgren
När man kommer in i hallen i familjen Olsson/Löfgrens fritidshus möter blicken direkt det öppna och fina köket.
Hemma hos familjen Ericsson/Hjalmarsson
Familjen Ericsson har byggt en modern och minimalistisk hall med glasdörrar i fil. En så kallad “Breezeway”. Från husets huvudentré kan man se rakt igenom hallen till den vackra trädgården. Hallen kompletteras av en välplanerad groventré.
Hemma i skärgårdshuset
I Bohusläns skärgård ligger ett skärgårdshus med stilren och klassisk hall. Här ser man havet rakt igenom huset när man kliver in genom de gedigna pardörrarna.
Hemma hos familjen Cronholm
Familjen Cronholm har byggt in garderober i sin hall för att skapa en snygg och praktisk förvaring.
Hemma hos familjen Knudsen
Familjen Knudsens hall bjuder direkt in till en ombonad känsla med mönstrade tapeter och genomtänkta väggytor för avlastningsbord och inredningsdetaljer. I direkt anslutning till hallen finns en groventré med plats för familjens behov.
Hemma hos familjen Johnson/Aldén Ottosson
Hallen hemma hos Ellen och Robin känns ombonad och varm med mönstrade tapeter. Till vänster om ytterdörren finns en inre hall med en dörr som leder till grovingång och tvättstuga.
Hemma hos familjen Ekfjäll
Tack vare att familjen Ekfjäll planerat in en praktisk groventré med tvättstuga kan de hålla husets huvudentré stilren och avskalad. Under trappan har de gott om förvaring medan dörren bredvid leder in till groventrén.
Hemma hos familjen Wahlström/Hansson
Familjen Wahlström/Hansson har valt att skapa en platsbyggd förvaring i sin hall samt bygga in utrymmet under trappan till förvaring. Huset har också en groventré.
Hemma hos familjen Larsson
I hallen i familjen Larssons sommarhus möts man av en vacker blå tapet som blir ett blickfång när man kommer innanför dörrarna. Här har de även planerat in en väggyta mellan dörrarna som blir perfekt förvaring av nycklar mm.
Hemma hos familjen Lorentzon
På landet hos familjen Lorentzon har man skapat en personlig känsla genom att använda en gammal dörr som leder till förvaringsutrymmet under trappan. Här får man även ljusinsläpp från fönster i två väderstreck.
Jul hemma hos familjen Stenseke
Den rymliga hallen hemma hos familjen Stenseke har ljusinsläpp både från fönster i dörrarna och fasta fönster vid sidan om. De har förvaring under trappan och väggytor som går att möblera. Hallen kompletteras med en groventré.
Hemma hos familjen Rosenö
Den rymliga hallen hos familjen Rosenö har öppet upp till nock precis när man kliver in genom dörrarna. Det skapar en härlig känsla av rymd. I gången som leder till husets tvättstuga finns garderober med bra förvaring.
Hemma hos familjen Kalm/Hansson
Familjen Kalm har en klassisk entré med bra förvaringsmöjligheter. Sittplatsen blir en inbjudande detalj till inredningen. Fyra fönsterrutor i ytterdörren släpper in dagsljuset i hallen. Dörrmattan som är aningen nedsänkt i klinkergolvet blir en fin detalj.
Hemma hos familjen Eriksson/Bertilsson
Familjen Eriksson/Bertilsson har flera praktiska förvaringsmöjligheter i olika höjder i sin hall för att passa alla i familjen. Här finns även genomtänkta förvaringsytor.
Hemma hos familjen Ehrnberg
Hos familjen Ehrnberg blir hallen en del av husets öppna planlösning. Här välkomnas man av ett stort vardagsrum där man ser ut till trädgården genom stora fönsterpartier.
Hemma hos familjen Taal/Johansson
Familjen Taal har en avskalad stil i sin hall med både förvaring och speglar som skapar rymd och djup. Genom att använda speglar som är vinklingsbara likt den på bilden kan man aktivt fånga upp dagsljus från ett fönster för att leda det vidare genom huset.
Hemma hos familjen Ranieli
Familjen Ranieli har ett vackert ljusinsläpp i sin hall tack vare glaspartier i dörrarna och från stående sidofönster. Att välja ett fönster som går hela vägen ner till golvet släpper in extra mycket ljus till hallen.
Hemma hos Agneta och Thore
Agneta och Thore får in dagsljus till sin hall genom ett stående sidofönster bredvid ytterdörren. Från en av dörrarna i hallen når man husets groventré och tvättstuga.