För 2,5 år sedan flyttade Beata och Johan in i sin nybyggda husdröm med sina tre barn; Jens, 7 år och tvillingarna Måns och Truls, 6 år. Beata som är uppvuxen här på Orust hade övertalningsförmågan som krävdes för att få med sig Johan från centrala Göteborg ut till kusten. Familjen har byggt sig en riktigt idyll som så här i jultider strålar ikapp med adventsstjärnorna. Den faluröda villan i gammaldags stil är den perfekta platsen för julstök och adventsmys.
Johan Cervell och Beata Hammar har under många år planerat och genomfört husbygget med hjälp från sina familjer. Tomten här uppe på kullen är avstyckad från marken där Beatas föräldrar bor, och kort efter att förhandsbeskedet var inskickat 2018 flyttade familjen in hos barnens morföräldrar för att kunna vara närvarande under bygget. Efter en utdragen process drog markarbetet äntligen igång i början av 2021, och till midsommar 2022 kunde familjen flytta in.
Välkomna hem till Johan, Beata, Jens, Måns och Truls juliga drömhus!
Den vackra villan i två plan om totalt 210 kvadrat vittnar om parets noggrannhet och känsla för stil och konstruktion. Med en vision om att bygga i gammaldags stil på ett så hållbart sätt som möjligt är varje detalj genomtänkt och stiltrogen. Listverk i allmogestil, vedspis i köket och kulturfönster i verandan är bara några av de detaljer som skapar en gedigen känsla i huset. Johan och Beata berättar att deras egenskaper kompletterat varandra under bygget, och att det är samspelet som gjort att de uppnått ett så bra resultat.
Foder och lister är något som är viktigt för att skapa den gammaldags stilen enligt Beata, där också skurklossarna är en viktig detalj.
“Beata och jag är lika på det sättet att vi båda tycker att hemmet är viktigt och att man ska må bra hemma. Sedan är vi väldigt olika. Det låter lite klyschigt men vi kompletterar varandra. Jag har ansvarat för konstruktionen och tekniken, jag har inte lagt mig i hur det ska se ut. Där litade jag på Beata till 100% och det blev ju jättebra! Jag har bara tyckt till om funktionen har blivit drabbad, eller om något blivit väldigt mycket dyrare än vad man faktiskt får för pengarna”, säger Johan och skrattar.
“Jag är väldigt nöjd med att vi fått till den gammaldags känslan i huset trots att vi valt en lite öppnare planlösning. Jag tycker att vi har fått till flödet i huset bra”, säger Beata.
“Jag är lite bättre på att visualisera än vad Johan är, och det har varit skönt att få fria händer. Intresset för inredning är något som kommit med åren. Jag tror att jag fått mycket inspiration från mamma som alltid har handlat mycket fint på loppis och second hand. Innan vi flyttade hit bodde Johan och jag i en lägenhet i ett landshövdingehus i Göteborg. Där gick inredningen helt i vitt och beige. Det var något helt annat än den stil vi har idag. Jag skulle kunna tänka mig att bo i flera hus i olika stilar samtidigt, så att man kan få utlopp för många olika inredningsstilar som är fina”, skojar Beata.
Alla väggar är isolerade med träfiberisolering och fönstren är drevade med lindrev.
När man tittar lite närmare på detaljerna hemma hos Johan och Beata ser man att alla väggar på nedervåningen är målade med äggoljetempera, detaljer som innerdörrar är målade med linoljefärg, och på övervåningen är flera rum tapetserade med grålumppapp. Detta är beslut som kräver mer tid och energi jämfört med modernare metoder, men som ger huset sin charm och skapar den där känslan av att huset har stått här i många, många år. Att använda äggoljetempera är till exempel en metod där ägg blandas med olja, vatten och pigment, och innehåller därmed inga kemikalier.
Golvet på entréplan är ett furugolv som levererades obehandlat och behandlades sedan med en hårdvaxolja.
“Det är arkitekten Stefan Grip som har ritat vårt hus. Att ta hjälp av en arkitekt är verkligen något som vi kan rekommendera. Han gjorde ett jättebra arbete och kom med idéer som vi inte hade kommit på själva. Det var skönt att ha honom att luta sig mot under processen. Vi ändrade bara ett par grejer från Stefans ursprungsritning. Vi lade bland annat till ett par fönster på sidan av verandan, och så höjde vi taket i allrummet på övervåningen. Det var ju aldrig öppet till nock i gamla hus, men jag tycker att det blir en härlig rymd och känsla i rummet när man kommer uppför trappan”, säger Beata.
Det charmiga köket är begagnat och målat med linoljefärg där man ser den vackra träådringen genom färgen.
Johan och Beatas platsbyggda kök återspeglar parets vurm för hållbarhet och återbruk. Köksluckorna är i massivt trä och köptes begagnade för 1000 kr mot att de själva monterade ner de från ett kök ute på Flatön. Efter det blästrades luckorna och målades i linoljefärg av Beata. Stommarna i köket har Johan och teamet byggt själva, och bänkskivan är även den i massivt trä.
Båda spisarna i huset är byggda av en lokal murare.
“Jag vet att jag satt i sandlådan på förskolan när jag hörde talas om Alingsås Huspaket första gången via en kollega” säger Beata som arbetar som lärare i förskoleklass. Efter att ha träffat flera husleverantörer tog paret med sig sina ritningar och åkte till Bergstena. “Det är inte så många husleverantörer som tar emot en när man kommer med egna ritningar. Hos Alingsås Huspaket såg vi att vi kunde få allt vi önskade. De kunde faktiskt möta alla våra behov. Utifrån de ritningar vi hade med oss gjorde vi bara några små justeringar, som egentligen inte påverkade utformningen alls”, berättar Johan.
Innanför hallen finns en inre hall med avlastningsbord och inbyggd garderob. Här finns också familjens tvättstuga/groventré samt en gästtoalett.
På golvet i hallen ligger ett så kallat Ottaskiffer.
“Det är viktigt att tänka på husets utsida om man vill bygga i gammal stil. Fönstersättningen måste kännas autentisk. Något som vi visste från början var att vi ville sätta fönstren i liv med ytterpanelen, så att fönstren alltså sitter längre ut än vad de vanligtvis gör. När man bygger denna typen av hus hade det sett konstigt ut att flytta in fönstren tycker jag. Här höll arkitekten med oss, även om detta inte är den konstruktionsmässigt bästa lösningen”, säger Beata.
Marmorskivan i det stora badrummet har Beata fyndat på Blocket medan kommoden är från IKEA.
Efter en lång process att få bygglov var det i början av 2021 dags att sätta spaden i marken. “Markarbetet började i april och då körde vi hit 750 ton sten för att fylla upp en klyka mellan två berg där huset skulle placeras. Innan semestern göt vi plattan. Det var en riktigt varm dag så för att inte plattan skulle härda för snabbt vattnade vi slut på allt vatten i svärföräldrarnas brunn. Och i augusti restes stommen. Stommen som levererades från Alingsås Huspaket var exemplarisk. Allt hade sågats ut i fabrik så det var bara att pussla ihop sektion för sektion”, säger Johan.
Nästan alla möbler och inredningsdetaljer i huset har Beata hittat på second hand.
Familjen tog hjälp av en snickare som primärt skulle hjälpa till med resning av stommen och att få huset tätt. Efter det har Johans pappa dragit det största lasset och gjort färdigt mestadels av huset invändigt. “Min pappa är väldigt duktig på konstruktion och bra på hur saker ska byggas. Det har varit väldigt roligt att få göra detta med min pappa. Flera dagar i veckan fick vi också hjälp av Beatas pappa som är bra på finsnickeri, han gillar att finlira så vi har varit ett väldigt bra team. Den viktigaste i teamet har kanske varit Beatas mamma som tagit hand om barnen och lagat mat. Det hade aldrig gått utan henne!” säger Johan.
Arkitekten hade med sig det faktum att det bor två tvillingar i huset, och gjorde därför två av sovrummen exakt lika stora.
För att få ett mer ekologiskt hus ville paret bygga med trä som konstruktionsmaterial i så stor utsträckning som möjligt. Husets fönsternischer är vinklade på gammaldags vis för att på ett naturligt sätt släppa in mer ljus. Dessa nischer är gjorda i limträ istället för MDF, dels för att gå i linje med parets värderingar och för att bidra till en mer robust känsla på ytskikten. För att få in så mycket naturliga material som möjligt har också träfiberisolering använts i konstruktionen, och runt fönstren är det tätat med lindrev.
Idag delar tvillingarna rum och färgskalan går i dova blå toner. De platsbyggda garderoberna har Beata dekormålat med stjärnor.
“Eftersom processen med att få bygglov tog så lång tid så hann vi verkligen tänka igenom varenda detalj, det var en fördel. Vi hann också köpa mycket möbler till huset, vi fyllde mina föräldrars lada med grejer. Men det var också påfrestande att bygglovet tog sådan tid, ibland kände jag att nu hittar vi en annan tomt och bygger ett nyckelfärdigt hus, bara för att bli klara. Men nu känns det så bra att vi har fått bygga huset från grunden och fått det precis som vi ville ha det. Det sägs ju att man ska bygga tre hus innan man är helt nöjd, men det tror jag inte att jag behöver”, säger Beata.
Fönstren i verandan är kulturfönster från Lingbo, och resterande fönster är från Elitfönsters retroserie.
“Vi kände en stor trygghet i att Alingsås Huspaket förstod vad vi ville uppnå, de förstod vår vision jättebra! Det var skönt att ha deras expertkunskaper längs vägen. Det var många detaljer på vårt hus som de inte hade arbetat med tidigare, men vi mötte aldrig något motstånd. Vi kände oss aldrig som jobbiga kunder, det kändes snarare som att Alingsås Huspaket tyckte att vårt hus var en rolig utmaning. Hela erfarenheten var otroligt bra”, säger Johan.
Kortfakta:
- Hustyp: Klassisk
- Storlek: 210 kvm
- Antal rum: 8 rum och kök
- Plats: Orust
- Byggtid: 10 månader
- Snickare: LMR Bygg & entreprenad AB
- Inflyttning: Juni 2022
- Insta: @stromskulleochtradgardar
Våra bästa tips:
- Man måste bestämma sig för vad som är viktigt för en själv, det går inte att prioritera allt. Innertaket köpte vi till exempel laserat istället för att lasera själva. Det var ett beslut för att spara energi. Man får kompromissa lite och göra så gott man kan.
- Vi kan verkligen tipsa om att anlita en arkitekt. Vi fick så mycket värdefulla tips, som till exempel placeringen av huset. Vi hade först tänkt att huset skulle vara vridet åt ett annat håll. Detta blev mycket bättre, och vi behövde inte heller spränga något nu.
- Vi fick bra avropshandlingar från Alingsås Huspaket, men eftersom att vi gjorde så mycket själva var det många poster i budgeten vi själva fick ha koll på. Där är vårt tips att alltid lägga till 10-20% i marginal. Det blir alltid dyrare än vad man räknar med.