Mitt ute på västgötaslätten bland pittoreska grusvägar och blommande blå linfält ligger ett litet finsnickeri med inriktning på trappor. Råglanna Finsnickeri är ett familjeföretag som idag drivs i tredje generationen där hantverkskunskap och hög kvalité genomsyrar hela verksamheten. Tillsammans med oss på Alingsås Huspaket möjliggör vi nu för våra kunder att vara med och utforma husets största detalj, in i minsta detalj!
Vårt koncept bygger på att ge dig som kund största möjliga valfrihet till ditt nya lösvirkeshus. Genom vår egna husfabrik och genom nära samarbeten med lokala företag och entreprenörer kan vi erbjuda våra kunder en riktigt hög kvalité som standard, utan att det behöver kosta skjortan. Sedan är du såklart fri att välja alla detaljer precis som du vill!
3D-visualiseringen gör det tydligt för kunderna att se hur trappan kommer se ut på plats.
Det är utan tvekan många detaljer som ska gås igenom och beslutas innan man trycker på startknappen för ett helt nytt hus. Inte minst när du faktiskt får välja allting själv. Men du kan vara lugn, vi har koll på allt och guidar dig genom hela husresan. Trappan är en av punkterna på den långa listan och valfriheten är numera oändlig även här. Tack vare ett fint samarbete med Råglanna Finsnickeri får våra kunder nu möjligheten att vara med och utforma sin nya trappa precis så som de vill ha den.
Alise, Albin och Johan jobbar i snickeriet tillsammans med Albins pappa Jonas och deras kollega Fredrik.
Ett familjeföretag i tredje generationen
1975 startade Egon Larsson ett litet hobbysnickeri i sitt garage i Råglanna utanför Nossebro. Intresset och hantverkskunskaperna gick i arv och 20 år senare startade sonen Jonas Larsson företaget Råglanna Finsnickeri. Idag är det barnbarnet Albin Larsson som driver firman vidare tillsammans med sin pappa Jonas. Verksamheten ligger kvar på farfars gamla gård men nu är det ett tag sedan de växte ur det lilla garaget. “Jag började jobba i företaget 2019 och då var det bara jag och pappa. Idag är vi fem anställda och håller på att bygga ut våra lokaler från 300 kvm till 650 kvm för att kunna utveckla verksamheten ännu mer”, berättar Albin.
CNC-kapen har öppnat upp för helt nya möjligheter i snickeriet.
Albin är utbildad byggsnickare och har alltid haft känsla för detaljer. Samarbetet med Alingsås Huspaket öppnar upp nya dörrar även för Råglanna Snickeri. “Det känns väldigt kul att vi får äran att leverera specialritade trappor till Alingsås Huspaket. Vi har samma tänk kring valmöjligheter och är flexibla och öppna för olika lösningar. När kunden bestämt alla detaljer för huset hos Alingsås Huspaket är de varmt välkomna hit för att rita upp sin trappa tillsammans med oss. Då får man även se hur produktionen går till i snickeriet. Vårt ritprogram möjliggör också att vi kan visa trappan i 3D, vilket underlättar när vi diskuterar olika lösningar. Det visuella brukar vara väldigt uppskattat av kunderna”, säger Albin.
Snickeriet håller på att byggas ut och om ett år är lokalerna dubbelt så stora.
Trappans uppbyggnad
Trappan är husets största möbel och brukar ibland även kallas för husets hjärta. En trappa består av många sammansatta delar där trä ofta utgör basen. Även om mycket går att påverka och designa själv finns det vissa riktlinjer och standardmått som behöver tas med i beräkningarna vid konstruktionen. För att trappan ska bli trevlig och smidig att gå i bör trappstegens djup helst inte understiga 25 cm. Man brukar också säga att den ultimata höjden på ett trappsteg ligger runt 18 cm. Gånglinjen i trappan, alltså det avstånd från handledaren till den linje där det är tänkt att man ska gå, beräknas för att säkerställa att trappan blir funktionell och följsam att gå i.
Sidostyckena på trappan kallas för vangstycken och är de komponenter som håller ihop hela konstruktionen. Trappstegen vilar sedan ovanpå vangstyckena eller kan vara infällda i dem. De lodräta partierna som gör att trappan blir “stängd” kallas för sättsteg. Ett räcke består av stolpar med en överliggande handledare. Mellan stolparna sitter ståndare som hindrar att man faller igenom. I de allra flesta fall behöver man även ha ett räcke runt öppningen på övervåningen, det brukar kallas för valvkantsräcke.
Alla ytor ses över för hand med sandpapper en sista gång för att få finaste finish.
Ett helhetstänk som underlättar för kunden
För några år sedan investerade Råglanna Finsnickeri i en CNC-fräs som möjliggjort för dem att effektivisera och skala upp produktionen. Att bygga fina och bra trappor är ett hantverk som kräver lång erfarenhet. Mycket sköts därför fortfarande för hand av Albin och hans kollegor, t.ex. all slutfinish som slipning, rundning av kanter och målning i eget måleri på gården. Vi på Alingsås Huspaket vill i största möjliga mån använda oss av lokala aktörer och vill värna om trä som hantverk. Helhetskonceptet är också en av de stora fördelarna med det nya samarbetet. Råglanna Finsnickeri tar ansvar från första skiss till färdigmonterad trappa på plats hos kunden.
“Vi har liknande tänk som Alingsås Huspaket kring att jobba så lokalt som möjligt och att ha en genomtänkt helhet. Allt vårt trä kommer från Gislaved och vi samarbetar med en firma i Trollhättan som kan göra stålstommar och smidesräcken ifall kunderna efterfrågar det. Alla restprodukter i produktionen gör vi till briketter som vi sedan använder till uppvärmning av lokalerna för att inget ska gå till spillo. Att vi även åker ut och monterar hela trappan på plats hos kunden underlättar för alla inblandade. Dessutom vet vi att det blir helt som vi tänkt oss då”, ler Albin.