Takspecial – Tips när du ska välja takpannor

Tak, hängränna och vindskiva

I samspel med fasaden utgör taket husets yttersta skydd mot väder och vind. Taket är därför en viktig komponent där faktorer som kvalité, estetik och budget spelar in när det är dags att välja tak. Det finns många olika typer av tak att välja mellan och hos oss är allt möjligt! I denna artikel bjuder vi på inspiration och vi går igenom olika alternativ för dig som är intresserad av att lägga takpannor.

När det kommer till trähus har vi i Sverige en lång hantverkstradition som vi på Alingsås Huspaket är stolta över att vara en del av. Hos oss är du alltid fri att välja precis vilket tak du vill, något vi också är stolta över att kunna erbjuda våra kunder. De vanligaste taken som våra kunder oftast väljer mellan är betongtakpannor, lertegelpannor, olika former av plåttak eller papptak. I denna artikel har vi valt att fokusera på det som de allra flesta väljer just nu – takpannor.

En av anledningarna till att många av våra kunder väljer just takpannor till sitt nya lösvirkeshus är att det både blir vackert, aldrig går ur tiden och är enkelt att lägga. Takpannor på trähus är en klassisk kombination som kommer att hålla över tid. Det finns dock några faktorer att ta hänsyn till innan man gör sitt slutgiltiga val. Husets utformning är en av de faktorer som påverkar vilka typer av tak du kan välja mellan.

För att lägga takpannor behöver taket ha en lutning på minst 14 grader för att vattenavrinningen ska fungera på bästa sätt. Av den anledningen lägger man inte takpannor på platta tak eller tak med väldigt låg lutning. Många av våra kunder bygger hus med sadeltak vilket är ett perfekt alternativ om man vill lägga takpannor.

Klassiskt sadeltak med 2-kupigt lertegel

Klassiskt sadeltak med 2-kupigt lertegel hemma hos familjen Ehrnberg.

Betongpannor eller lertegel?

Det finns många faktorer som påverkar valet av material. Pris, underhåll och livslängd är några av faktorerna du behöver ta ställning till. Det går att välja mellan olika ytbehandlingar både på betongtegel och lertegel vilket påverkar de ovan nämnda faktorerna. Ett tak med skrovlig yta har större risk för påväxt jämfört med ett tak med högre glans där smuts och påväxt har svårare att fästa. Vissa gillar känslan av att ha ett tak med äkta lertegel och det är också en faktor som spelar in när man ska välja sitt nya tak.

Betongtakpannor

Betongpannor har blivit mer och mer populärt i Sverige under de senaste årtiondena. De är billigare än traditionellt lertegel och eftersom dagens betongpannor är väldigt lika traditionellt tegel är det många som idag ser betongpannan som en värdig konkurrent.

Betongpannor väger mer än lertegel och den extra vikten behöver tas hänsyn till så man vet att takets konstruktion klarar den extra vikten. Detta gäller att ha koll på vid renoveringar av gamla tak. Hos oss går alla tak med takpannor, oavsett vilken variant man väljer, under kategorin “tunga tak”. Våra konstruktörer tar alltid höjd för den extra vikten som det innebär. Betongpannor är väldigt beständiga mot frost vilket är till stor fördel här i vårt nordiska klimat. Taket bör ha en lutning på minst 14 grader för att vattenavrinningen ska fungera som bäst.

Lertegelpannor

Klassiskt lertegel har en lång historia och tradition i Sverige. Med lertegel får du ett klassiskt tak som åldras vackert men som kräver lite mer underhåll. Taket kan hålla i hundra år om man sköter om det på rätt sätt.

Även när det gäller traditionellt lertegel behöver taket ha en lutning på minst 14 grader. Det finns takpannor med en eller flera falsningar som hjälper till att hålla vatten och fukt borta vid kraftiga regn och vid töande snömassor. Ofalsade tegelpannor kräver en lutning på 22 grader för att vatten inte ska kunna tränga in under takpannan och skada undertaket.

Klassiskt lertegel är känsligare för mosspåväxt och man bör därför vara beredd på att tvätta taket oftare jämfört med betongpannor. Om man inte tar bort mossan riskerar fukt att tränga in under pannorna. Gamla tegelpannor är mer frostkänsliga jämfört med nyare och kan i värsta fall riskera att spricka om det ligger mycket blöt mossa på taket när det blir riktigt kallt.

Takpannans utformning

Det finns många olika varianter av takpannor som alla skapar olika helhetsintryck till ditt hus. Tillsammans med nockpannor och andra tillbehör som påverkar estetiken brukar man säga att taket bildar husets femte fasad. Förutom att taket skapar ett tätt och säkert skydd mot väder och vind är det även viktigt att takpannorna passar stilen på ert nybyggda hus.

Klassiskt sadeltak med 1-kupig betongpanna

Klassiskt sadeltak med 1-kupig betongpanna från Benders. Bildkälla: Benders.

1-kupig takpanna

Den enkupiga takpannan är en klassisk modell som ger mycket liv åt taket. Vågspelet blir tydligt och markant och även om modellen ofta ses på klassiska och äldre hus så passar den även till en modernare stil. Pannorna finns att beställa i flera olika färger.

Klassiskt sadeltak med 2-kupiga svarta betongpannor

Klassiskt sadeltak med 2-kupiga svarta betongpannor hemma hos familjen Sjögren i Sjömaden.

2-kupig takpanna

Den tvåkupiga takpannan ger ett klassiskt uttryck och passar på de allra flesta tak. Här blir vågorna tätare jämfört med uttrycket hos den enkupiga takpannan. Den tvåkupiga takpannan har varit den mest sålda i Sverige under de senaste 70 åren. En av anledningarna är just att det är en klassisk takpanna som inte går ur tiden, har ett bra pris samtidigt som den är väldigt enkel att lägga. Går att beställa i flera olika färger och med olika ytbehandling.

Sadeltak med platta betongpannor

Sadeltak med platta betongpannor på Agneta och Thores röda ladhus i Naum.

Platt takpanna

Den platta betongtakpannan är en relativt ny produkt som flyttar gränsen för hur ett tak kan uttrycka sig. Det är en modern form som kan passa många typer av hus. Det tar lite längre tid att lägga denna typen av tak jämfört med t.ex. den vanliga tvåkupiga takpannan, men effekten blir ett vackert tak som ger arkitekturen ett helt nytt uttryck. Går att beställa i flera olika färger och med olika ytbehandling.

Vi hjälper dig med alla svåra val

Även om det är du som kund som ska göra alla olika val till ditt nya hus så finns vi hela tiden till hands för att hjälpa till och guida dig på resan. Välkommen att boka in ett möte med någon av oss så visar vi gärna upp ett brett sortiment av takpannor och andra varianter av tak i vårt showroom i Bergstena. Hoppas vi ses!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ