10 år efter att Elisabet och familjen flyttade in i sitt sommarhus på Härmanö bestämde de sig för att riva den lilla stugan på 47 kvadrat och bygga ett nytt hus i lösvirke. Stugan förvandlades till ett modernt boende där familjen nu kan njuta av lugnet på ön året runt. Intill de karga klipporna med havet som utsikt står nu det vackra västkusthuset som har alla bekvämligheter man kan önska sig. Men hur bygger man egentligen ett lösvirkeshus på en helt bilfri ö?
2005 bodde och arbetade Elisabet Granlund och hennes dåvarande man utomlands. När de var hemma i Sverige på besök hoppade de runt och bodde hos familj och vänner, men längtade efter något eget. En sommarstuga i Sverige skulle visa sig vara den perfekta lösningen. Det var under en kajakutflykt som Elisabet och hennes dåvarande man förälskade sig i lugnet och naturen runt Härmanö. Under en promenad över ön lade de märke till en liten eternitstuga som var i full gång med att målas vit. Elisabet minns att hon i förbifarten tänkte att den där lilla stugan hade ett perfekt läge. Några veckor senare kom stugan ut till försäljning på Hemnet och efter en budgivning var sommarhuset deras.
Altandörrarna står öppna i princip hela sommaren och suddar ut gränsen mellan inne och ute.
“Detta är verkligen en fantastisk plats! Här på altanen kan man sitta och titta ut över havet, farleden och Orust. Här ute på ön är ingen stressad och eftersom det inte finns någon biltrafik är det väldigt lugnt. Det finns också en fin gemenskap mellan grannarna. Det var framförallt under byggtiden som vi lärde känna ännu fler personer på ön, då var det många som stannade till och pratade. De undrade till exempel över hur det fungerade att bygga ett hus på en ö och hur vi fraktade hit grejerna.” säger Elisabet.
Att inte ha så mycket möbler och saker i huset gör att Elisabet upplever det lugnare och mer fridfullt.
För Elisabet har det varit viktigt att lugnet på Härmanö ska återspeglas inne i huset. Så mycket som möjligt ska vara underhållsfritt, ytorna ska vara lättstädade och prylar får inte ligga i fokus. Detta har Elisabet uppnått genom att till exempel inte ha för många möbler, inredningen är flexibel och förflyttas utifrån säsong och tillfälle. Under vintern står fåtöljerna vid den öppna spisen, men under semestertider när gästerna blir många behövs den ytan istället för ett långbord. Huset som stod färdigt i juni 2018 har möjliggjort att hela familjen nu kan njuta av vackra Härmanö under årets alla årstider.
Den grå kaminen från Contura skapar hög mysfaktor om vintrarna.
Allt som ska transporteras från fastlandet till ön behöver antingen köras i familjens båt eller tas med på färjan och sedan bäras från något av de två färjelägena som ligger ca två kilometer från huset. Det gör att man tänker till en extra gång innan man köper nya möbler eller inredning till huset. “Det krävs lite planering när man bor så här, vi har båtplats nära huset så tunga saker kör vi i båten så länge den ligger i under sommarhalvåret. Det är med hjälp av båten som vi fyller upp vedförrådet i huset så att det ska räcka hela vintern”, säger Elisabet.
Storleken på fönster och spröjs var en viktig detalj som Elisabet lade mycket tankekraft på.
När familjen Granlund bestämde sig för att riva den gamla sommarstugan på 47 kvm hade de bott på platsen i över tio år. Barnen hade blivit större och de ville ha mer än ett sovrum, och något som gick att övernatta i även under vinterhalvåret. De visste exakt hur solen rörde sig på tomten, hur vinden brukade blåsa och vilken vy de ville kunna se genom sina fönster. De började skissa på ett hus i vinkel, för att skapa en skyddad altan i perfekt solläge med skydd mot vinden.
Det vackra huset ligger i ett naturreservat, med endast 250 meter till närmaste badplats.
“Det var värdefullt att vi kände platsen utan och innan när vi planerade huset. Jag skulle rekommendera alla att tälta några dagar, ställa upp en husvagn, eller på annat sätt försöka bo på sin tomt och lära känna den innan man planerar sitt nya hus”, säger Elisabet. Önskemålen för det nya boendet var ett underhållsfritt hus som passade in i miljön. Huset skulle vara i två plan för att få uppleva en ännu längre vy över havet på ovanvåningen, och planlösningen skulle rymma minst fyra sovrum på övervåningen så barnen kunde få varsitt. Ju fler gästsängar som fick plats desto bättre, och idag rymmer det 127 kvadratmeter stora huset totalt 10 sängplatser med mer plats för extra madrasser.
Från köket går en korridor in till nedervåningens gästrum som också har vacker havsutsikt.
De gjorde en skiss över huset och de funktioner som familjen önskade, och lämnade sedan ritningarna till en arkitekt som utformade huset på ett sätt som förverkligade familjens drömmar. Arkitekten som ritat familjen Granlunds hus är Filip Karlén på CREAM Arkitekter i Göteborg. “Filip justerade vinkeln på huset och placerade fönstren på ett sätt som fångar upp de olika vyerna vi vill se inifrån huset. Det blev verkligen ett fantastiskt hus med allt vi kunde önska oss”, säger Elisabet.
I badrummet på nedervåningen går alla detaljer i obehandlad mässing som bara blir vackrare med åren.
Det är Elisabets bror Sören som har byggt familjens hus på Härmanö. Att bygga hus på en ö kan vara ett komplicerat projekt som kräver betydligt mer planering jämfört med ett husbygge på fastlandet. Sören bor i Eggvena, där även Elisabet är uppvuxen, och avståndet till Härmanö blev ytterligare en utmaning. När Sören tackat ja till uppdraget hyrde de en lägenhet på Härmanö där han bodde på veckorna från september 2017 till juni 2018 för att kunna bygga huset. Familjen Granlund passade på att bo i lägenheten under helgerna för att kunna hjälpa till med bygget, som att städa och forsla bort skräp.
På övervåningen finns ett större sovrum och barnens tre små sovrum som alla har skjutdörrar för att spara utrymme.
Sören hade tidigare byggt hus i lösvirke levererade av Alingsås Huspaket och visste att konceptet fungerade bra. “När vi hade bestämt oss för att bygga i lösvirke var det självklart att välja Alingsås Huspaket. När man bygger på en ö är det väldigt noga att leveranserna kommer i tid och att man inte får för lite material. Samarbetet funkade jättebra genom hela projektet”, säger Elisabet som tycker det känns viktigt att gynna företag från hennes egna trakter. Förutom att huspaketet är tillverkat i Bergstena så är alla stenskivor beställda från Bröderna Ahlgrens Marmorinredningar utanför Herrljunga. De flesta av hantverkarna kommer också från Elisabets hemtrakter.
I allrummet på övervåningen, likt många andra rum i huset, har de valt en finsågad panel till taket och en slätare träpanel på väggarna.
Härmanö har en egen bonde som tar hand om betesmarkerna, öns kossor och mycket annat som är viktigt för att livet ska fungera för både boende och sommargäster på ön. Bonden heter John och hjälper dessutom till med transport och logistik av större leveranser. Utan Johns hjälp hade det varit svårt att genomföra ett bygge av den här storleken. Med en lastpråm transporterades Sörens fyrhjuling över till ön, som också var ett värdefullt hjälpmedel under bygget. Med lastpråmen transporterades även alla delleveranser med material från Alingsås Huspaket över fjorden mellan Orust och Härmanö.
Här uppe sitter familjen gärna och njuter av solen och den fantastiska utsikten.
“Vissa moment var mer nervösa än andra. Till exempel som att förflytta färdigblandad betong från fastlandet med helikopter. Det blev några vändor fram och tillbaka innan hela bottenplattan var gjuten men varje moment flöt på jättebra”, säger Elisabet. Den gjutna plattan slipades sedan vilket resulterade i ett vackert och tåligt betonggolv. Förutom att det blir väldigt vackert så var det även ett strategiskt val som grundar sig i enkelheten som Elisabet hela tiden strävar efter. Ett betonggolv är näst intill underhållsfritt och är lätt att städa från grus och gräs som lätt följer med in under barfotafötter på sommaren.
Elisabet valde takpannor med klipporna intill som inspiration. Valet föll på en grå, helt slät takpanna från Benders.
Huset stod klart för inflyttning i juni 2018. Resultatet är ett västkust-inspirerat hus med en större yta för umgänge på entréplan, ett gästrum, ett badrum och en separat tvättstuga. En minst sagt specialbyggd trappa leder upp till ovanvåningen med ett allrum, ett större sovrum, ett badrum med bastu samt tre mindre sovrum. Huset som är byggt i en sluttning är ett sutteränghus med en mindre källare. Ett praktiskt utrymme som används som förråd till ved, kajaker och optimistjolle.
Elisabet visste redan från början att hon ville ha ett vitt kök med bänkskiva i vit marmor.
“Det är så otroligt många beslut om detaljer när man bygger hus. Det ligger väldigt mycket tankekraft bakom köket till exempel. Bara en sådan sak som om kaklet ska gå ända ut till fönstret eller sluta vid köksbänken måste bestämmas. Jag tog hjälp av en köksritare men hade redan en väldigt tydlig bild över hur jag ville ha det, det skulle vara vitt med vit marmor. Vissa detaljer fick också växa fram på plats. När man har sin bror som snickare är det enkelt att ha en nära dialog och ta spontana beslut.
Elisabet har medvetet låtit bli att följa trender, för att skapa ett tidlöst hem som håller över tid.
På denna delen av ön finns inget kommunalt vatten eller avlopp. Snålspolande vakuumtoaletter var därför det mest passande alternativet. “Flera av möblerna i huset är vägghängda för att det ska bli ännu enklare att städa, till exempel toalettstolar, kommoder och handfat i badrummen. Det var väldigt bra att Alingsås Huspaket var så flexibla. Man var inte tvingad att välja inredning från deras standardsortiment. Skulle jag bygga ett nytt hus i framtiden skulle jag välja Alingsås Huspaket igen. Jag skulle vilja ha exakt samma tillvägagångssätt, det var ultimat”, avslutar Elisabet.
Här blev vinklarna en liten utmaning men resultatet blev en otroligt vacker bastu med utsikt över de bohuslänska bergen och stjärnhimlen på vintern.
Våra bästa tips:
- Lär känna din tomt innan du bygger. Hitta lösningar för att bo på tomten en tid innan du utformar huset, till exempel i tält eller i en husvagn. Känn hur vinden blåser och hur solen rör sig, och vad du vill kunna se genom dina fönster.
- Det är en fördel att välja en snickare man känner, och känner man ingen bör man lägga lite tid på att bygga upp ett förtroende innan bygget. Att känna sin leverantör gör dialogen under projektet mycket lättare.
- Försök gå igenom så mycket detaljer som möjligt med snickaren innan bygget drar igång, både utvändigt och invändigt. Frågorna kommer ändå att komma förr eller senare. Lämna inget åt slumpen.
- Välj inte de billigaste materialen. Det är en av alla bra saker med Alingsås Huspaket, deras standard håller en hög nivå, det är inte de billigaste alternativen. När man bygger nytt vill man att det ska hålla länge, man ska inte behöva renovera på många år.
Med en gräsmatta och en robotgräsklippare, samt några svartvinbärsbuskar som sköter sig själva är trädgården i princip underhållsfri.
Kortfakta:
- Hustyp: 2-planshus
- Storlek: 127 kvm, biarea 15 kvm.
- Antal rum: 7 rum och kök
- Plats: Härmanö
- Byggtid: 9 månader
- Snickare: Vikingsons Bygg AB
- Inflyttning: Juni 2018